– Ikke slutt med sex!

Hvordan løser de med spondyloartritter og lignende sykdommer det å ha sex? Noen av våre lesere deler her erfaringer om stillinger og hvordan sykdommen påvirker sexlivet deres.

– Jeg liker best å ligge på siden når vi har samleie og at han kommer inn i meg fra en litt skrå vinkel. Da kan jeg hvile benet mitt over hans hofte. Da slipper jeg å ha hele tyngden hans oppå meg og orker å ha sex selv om kroppen verker litt. Det fungerer også fint å ligge på et bord i riktig høyde, så han kan stå mens jeg har bena over skuldrene hans. Da kan jeg ligge i ro, og smertene i korsryggen blir ikke trigget. Jeg tror nok vi har like mye sex som før, men vi har funnet litt andre måter å gjøre det på etter at jeg ble syk. Og viktige ingredienser har blitt hender og munn, siden det er mindre smertefullt, forteller en kvinnelig leser.

LES OGSÅ: Champions of the world!

Å stå på alle fire fungerer også greit om man har hofteproblemer. Foto: Farconville/Dreamstime.com
Å stå på alle fire fungerer også greit om man har hofteproblemer. Foto: Farconville/Dreamstime.com

Lysten må styre

– Dette med sex har etter hvert blitt en liten utfordring, syns jeg. Jeg har lite energi og føler at det ikke helt blir forstått av partneren min. Noen fagpersoner råder oss til å planlegge når man skal ha sex, og legge ting til rette, men det syns jeg blir feil. Da er det på en måte ikke lysten som styrer, men det praktiske. Det blir i hvert fall feil for meg, sier en kvinne i østlandsområdet til Bekhterever’n.

Mer bevegelig

– Biologiske medisiner har hatt stor betydning for sexlivet vårt! Før var jeg så stiv i ryggen og hadde så mye smerter at jeg ikke orket tanken på å ha sex. Jeg gjorde det innimellom, fordi jeg følte jeg måtte, men hadde egentlig ikke lyst. Med de nye medisinene er jeg mer bevegelig, har mindre smerter, mer overskudd og jeg sover bedre. Det gjør at lysten også øker! forteller en annen kvinne.

LES OGSÅ: Når sexlysten forsvinner

Hofteproblematikk

– Da jeg fikk betennelse i begge hofteledd gikk jeg fra å være myk og spenstig til å oppleve at hoftene låste seg helt. Jeg klarte ikke spre bena, som jo er ganske vesentlig i seksualakten. Jeg var i begynnelsen av 20-årene, gift og ble fortvilet. Selvtilliten raste. Sammen fant vi ut at det å tørre å snakke med partneren er en viktig ting, selv om det er vanskelig og sårt. Vi ble oppfinnsomme, og en periode var det kun en stilling som funket for «låste» hofter; Mannen sitter med knærne mest mulig inntil hverandre, i 90 graders vinkel, for eksempel i en sofa/stol eller lignende. Kvinnen sitter oppå, men med ryggen inntil ham. Da kan hun sitte oppå uten å trenge å åpne beina så mye, og det funker bra! Og begge har hendene fri til hva man måtte ønske å bruke dem til…, betror en trebarnsmor.

Hun legger til at stillingen man kaller «å ligge i skje» er grei for hofteproblematikk. Der ligger mannen bak kvinnen, så de er tett inntil hverandre.

– Også stående bakfra, eller den «vanlige» bakfra, hvor man står på alle fire, fungerer også greit om man har hofteproblemer. Man må heller ikke glemme oralsex, hvor man ligger i 69-stillingen, som kan være et greit supplement i «dårlige» perioder. Man klarer det utroligste bare man er litt oppfinnsom, smiler hun.

Biologiske medisiner har gjort at lysten øker, forteller en kvinne. Foto: Yuri Arcurs
Biologiske medisiner har gjort at lysten øker, forteller en kvinne. Foto: Yuri Arcurs

Legger til rette

– For at jeg skal orke å ha sex må ting være lagt til rette. Hvis jeg etter en full arbeidsuke også skal handle, vaske hele huset og diske opp med middag lørdag kveld, er det ikke mer krefter igjen. Dersom mannen min hjelper meg med noen av oppgavene, har jeg mer overskudd og det er lettere å få lyst. Det tror jeg er ganske universelt for oss damer, uansett om vi har en kronisk sykdom eller ikke. Jeg planlegger ved at jeg noen dager ikke legger opp til alt for stramt program. Er man for sliten, orker man rett og slett ikke, sier en kvinne i 30-årene.

LES OGSÅ: – Kjærligheten tåler mer når dere kan snakke åpent

Vanskelig uten fast partner

– Jeg har hatt perioder hvor jeg har vært så dårlig at sexlysta har vært helt fraværende og andre perioder hvor jeg har vært så bra at det ikke har vært noe problem, på grunn av nye medisiner og så videre. Noen ganger er det ikke gikta i seg sjøl som er problemet, men at man skal orke jobb og alt det andre – og bruker opp kreftene. I perioder sover jeg dårlig og har lite overskudd og lyst. Om man ikke har en fast partner, og heller ikke har ork til å være aktiv og ute, kan problemet vel så ofte være å finne noen å ha et forhold til og ha sex med, sier en kvinne vest i landet.

Stimulere seg sjøl

Hun forteller at det å stimulere seg sjøl, med partneren tett inntil, er ganske bra.
– Da har jeg både kontroll og nærhet, og kan bruke den stillinga som er mest behagelig for meg sjøl. Partneren synes også det er greit, både når jeg stimulerer meg sjøl og når han gjør det med seg sjøl med meg nært inntil.
Kvinnen legger til at hun liker at sexen er litt røff og at hun tåler at det gjør litt vondt.
– Nytelsen, og det som er pirrende vondt, «overdøver» da giktsmertene. Om man er lemster i hele kroppen etterpå, blir giktsmertene også en del av den gode følelsen, at man har brukt kroppen til noe godt. Endorfiner er bra greier, smiler hun.

– Ikke slutt med sex!

– Det er viktig å ikke slutte og tenke på seg sjøl som tiltrekkende og sexy, sjøl om man er sjuk. Vi sitter på mye livserfaring som gjør at vi har mye å bidra med i et forhold. Det er også viktig å ikke slutte med sex. Noen ganger har man sex fordi man har lyst. Andre ganger kommer lysten fordi man har sex… Det er bra at Bekhterever’n skriver om dette. Vi lever hele og mangfoldige liv med bekhterev også, og sex er en del av dette, avslutter hun.

LES OGSÅ: Klimabehandling gir store helsegevinster

Kanskje du også liker disse: