Kiropraktikk og spondyloartritter

– Det viktigste jeg kan gjøre for spondylitter er å øke funksjonen og redusere smerter, sier kiropraktor Petter Melcher.

Han har jobbet som kiropraktor i mange år og driver Ryenklinikken i Oslo, hvor de blant annet har kiropraktorvakt. En kiropraktor utfører spesifikk manipulasjon i alle ledd, blant annet i rygg og bekken.

– Jeg kan ikke kurere spondyloartritter. Det jeg kan hjelpe denne pasientgruppen med er å øke funksjonen i ryggen og redusere smerter. Plagene kan komme fort tilbake, avhengig av graden av sykdommen, men det er viktig at du jobber med sykdommen selv også. Det hele kommer an på hvor mye du er i bevegelighet. Dersom du bare sitter på rumpa, blir effekten kortvarig. Det er derfor viktig at pasienten er med på laget, forteller kiropraktoren.

LES OGSÅ: En bekhterever på kiropraktorbenken

Bredt spekter

Petter forteller at en kiropraktor kan tilby mer enn noen minutters manipulasjon.

– En kiropraktor har et bredere spekter enn hva mange tror. Folk synes ofte det går litt for fort hos kiropraktor, men jeg bruker god tid på pasientene mine. Det er vanlig å bruke 20 minutter hver gang hos oss. Hos en spondyloartrittpasient jobber jeg med å skape bevegelighet og funksjon i rygg og bekken. Hos andre pasienter er jeg mer opptatt av å skape funksjon med stabilitet i leddene.

Les om de nye anbefalingene for fysikalsk behandling av spondyloartritt

Bekkenet

I behandlingen bruker han to typer benker. Den ene bruker han til å manipulere ledd. Den har også en «dropdel», som han bruker til å løsne på bekkenet. Når han legger på press, slippes benken litt ned, og bevegeligheten i bekkenet øker.

3D-tegning av skjelett med rødt på smertefull ryggrad
Jeg kan øke funksjonen i ryggen og få ned smerter, sier kiropraktor Petter Melcher. Foto: Sebastian Kaulitzki

– Bekkenet kan bli låst. Hos bekhterevpasienter kan det sitte helt fast. Da må jeg jobbe opp bevegeligheten og pasienten må gjøre bevegelighetstrening ved siden av, hvis ikke er det ikke noen vits i å gå hos meg. Bekkenet er en viktig del av behandlingen, for diagnosen settes jo ut i fra bekkenet. Men min personlige erfaring er at vi ser mer plager i brystryggen enn i bekkenet hos denne pasientgruppen, forteller han.

Ryggraden

Derfor er han mest glad i å bruke traksjonsbenken på disse pasientene. Den øker bevegeligheten i selve ryggraden og er en mer forsiktig måte å gå fram på enn å manipulere og knekke opp ledd.

– På traksjonsbenken løfter jeg ryggvirvlene, som øker bevegeligheten og tar trykket av skiver og nerver. Jeg går gjennom hele ryggraden fra hodeskalle og ned til bekkenet. Det gir en enormt stor forbedring. Bekhterevpasienter er de morsomste å kjenne på før og etter behandling, for man kjenner så stor funksjonsforskjell og mykhet i kroppen. Og det er jo funksjonen vi er på jakt etter.

LES OGSÅ: Fant opp lurekiropraktikk

Nakken

Undertegnede opplevde at Petter manipulerte nakken min da han behandlet meg. Han forteller at det ikke stemmer.

– Det kjennes nok ut som nakken, men det er øvre del av ryggen jeg behandler. Nakken må jeg vri litt på for å låse leddet. Det er veldig sjeldent at jeg går inn i nakken til en bekhterevpasient, for som oftest er det ikke der problemet er, forklarer han.

Individuell behandling

Kiropraktoren legger til at alle pasienter er forskjellige og at alle blir behandlet individuelt – uavhengig av diagnose.

– Alle vil reagere forskjellig og få forskjellige resultater på behandlingen. Noen har en «bambusrygg» som sitter bom fast. På røntgenbildene kan man se at pasienten har veldig begrenset bevegelighet. Jobben jeg gjør gir resultater, selv om de kanskje er små i slike tilfeller. Likevel kan de små resultatene gjøre stor forskjell for den enkelte pasient. Jeg vil uansett slite med å få til samme resultater som jeg gjør hos en uten «bambusrygg». Noen er så krumme at man ikke får dem ned på benken. Da får jeg trøbbel med å hjelpe dem og henviser dem videre til fysioterapi. Jeg hadde en bekhterevpasient innom, som var 80 år. Han var så krum at hodet hans var 20 cm over gulvet når han gikk bortover. Han måtte jeg sende hjem og fikk ordnet med hjemmefysioterapi.

LES OGSÅ: Mensendiecktrening fokuserer på aktivitet og hvile

Brudd

– Kan man brekke noe når man er hos en kiropraktor?

– Man kan alltid brekke noe, men da skal man ha gjort mye gærent. Jeg har aldri brukket noe hos en pasient. Vi kiropraktorer har jo utdannet oss for å kunne tilpasse riktig trykk til den enkelte pasient. Det er for eksempel forskjell på en osteoporøs dame på 80 år og en dame på 20. Det er veldig sjeldent man hører om brudd i forbindelse med kiropraktisk behandling. Jeg tror jeg har hørt om to, tre brudd i ribbein.

Kombinasjon kan være bra

– Hvorfor tror du så mange spondylitter ikke vet at en kiropraktor kan være til hjelp?

– Min personlige mening er at bevisstgjøringen rundt spesielt denne traksjonsbenken mangler i helsenorge. Leger ser veldig sjeldent mot kiropraktikk som en form for alternativ. Bekhterevpasienter skal også til fysikalsk behandling og trening, men legene tenker ikke på at det i kombinasjon med kiropraktikk kan være veldig bra. Jeg tror også kiropraktorforeningen har en del å jobbe med for å markedsføre dette bedre.

Petter råder de som ønsker å benytte seg av kiropraktisk behandling om å velge en som har gått en skole som er godkjent av Norsk kiropraktorforening.

BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN DU OGSÅ!

  • Kiropraktorer er eksperter på nerve-muskel-skjelettlidelser.
  • Hver fjerde nordmann som oppsøker helsevesenet med muskelskjelettlidelser går til kiropraktor for å få hjelp for sine plager.
  • Kiropraktorer er utdannet for å forebygge, diagnostisere, behandle og rehabilitere muskelskjelettlidelser.
  • Kiropraktorer kan sykemelde i inntil tolv uker, henvise til spesialist, fysioterapi samt MR/CT-røntgen.

Kilde: Norsk kiropraktorforening

Kanskje du også liker disse: