Når sexlysten forsvinner

En kronisk sykdom påvirker også livet til den man lever med. Den nye livssituasjonen kan føre til mangel på sex og nærhet og følelsen av å ikke bli elsket eller verdsatt lenger.

Livet forandrer seg når man får en kronisk lidelse som spondyloartritt. Fra å være den som klarer alt, har noen plutselig ikke krefter igjen til annet enn det som brenner mest. Det kan for eksempel være oppfølging av barn, eller det å klare å beholde en jobb. De fleste må forsake noe når livet endrer seg på den måten, og ofte setter man seg selv og sine behov bakerst i køen. Det er jo så mange andre ting som trenger en mer.

Når man har en kronisk sykdom kan man lett miste interessen for sex og nærhet med den man lever med. Foto: Tarragona/Dreamstime.com
Når man har en kronisk sykdom kan man lett miste interessen for sex og nærhet med den man lever med. Foto: Tarragona/Dreamstime.com

Mister interessen

Når man har en kronisk sykdom kan man lett miste interessen for sex og nærhet med den man lever med. Mye smerter kan gjøre at man ikke engang orker tanken på bevegelser som kan trigge dem enda mer.

I tillegg tappes kroppen for energi når man har så mye vondt. Sammen med lite søvn er det en dårlig kombinasjon, for det er også en medvirkende faktor på at sexlysten forsvinner. Brått kan det ha gått måneder og år siden sist man var intim med den man er glad i.

LES OGSÅ: – Kjærligheten tåler mer når dere kan snakke åpent

Dårligere selvbilde

I tillegg er det vanlig at man med en revmatisk sykdom får dårligere selvbilde og dermed ikke føler seg særlig attraktiv. Det kan ha med endret utseende å gjøre, kanskje på grunn av medisinering og endret kroppsfasong, eller på grunn av tilstivning av ryggsøylen, så man får en forover lent positur.

Det kan også ha med prestasjonsevne å gjøre. Man kan ikke gjøre de tingene man kunne før – og føler seg utilstrekkelig. Medisinbruk kan også føre til nedsatt libido og manglende ereksjon og sexlyst. I tillegg er mange plaget av fatigue (utmattende trøtthet), og når man først har kommet seg i seng er det kun søvn som står i fokus.

LES OGSÅ: Nyttig verktøykasse for å bekjempe energityvene

Livet snudd på hodet

Og det er ikke bare det tradisjonelle sexlivet sykdommen kan påvirke. For noen er det vanskelig med nærhet i det hele tatt. Det kan være smertefullt å bli berørt og smertefullt å utføre berøringen. Bare det å ligge i armkroken til den man lever med kan være for mye, når man selv prøver å komme seg gjennom hverdagen og det er slitsomt bare å puste.

Det er lett å bli litt introvert og fokusere på hvordan ens eget liv har endret seg, men man glemmer ofte at i et samliv er det hele familien som blir rammet. Du bærer smertene, men livet for ektefelle eller samboer blir også snudd på hodet. Framtidsplaner blir endret, arbeidsoppgaver i hjemmet blir kanskje omfordelt og selv om ditt behov for nærhet blir mindre, vil trolig partneren din fortsatt ha samme ønsker og behov. Mange revmatikere kjenner også på ulik grad av depresjon og det gjør ikke akkurat underverker for sexlysten.

LES OGSÅ: NSAIDS hindrer eggløsning etter kun kort tids bruk

Sexlysten starter i hjernen hos både menn og kvinner. Foto: Ileanaolaru/Dreamstime.com
Sexlysten starter i hjernen hos både menn og kvinner. Foto: Ileanaolaru/Dreamstime.com

Elsket og verdsatt

Man skal selvfølgelig lytte til kroppen, men noen ganger kan det være lurt å lytte til hjertet og hodet også. Kroppskontakt med et annet menneske er viktig, for det frigjør endorfiner – kroppens lykkehormon. Det å gi fysiske kjærtegn til et annet menneske, stryke over det og kjenne berøringen på egen hud kan være med på å gjøre deg lettere til sinns. I tillegg vil det gjøre at partneren din føler seg elsket og verdsatt.

Ofte kan det være mer enn nok å bare ligge inntil hverandre, eller holde hverandre i hånden, for å vise at man er der for hverandre og elsker hverandre. Uten noen form for fysisk nærhet er man mer venner enn kjærester, så det å sette av tid til den typen kontakt i samlivet er viktig for at det skal kunne holde også gjennom de dårlige dagene.

Det er selvfølgelig viktig at man snakker sammen og er enige om at denne typen kosestunder ikke nødvendigvis skal lede til samleie. Vær enige om at det nå bare dreier seg om å berøre hverandre og være nær. Når man ikke har et slikt forventningspress er det lettere å kunne gi av seg selv og også ta i mot. Både menn og kvinner har behov for kjærtegn, selv om det ikke alltid leder til sex.

 LES OGSÅ: – Ikke slutt med sex!

Sex på hjernen

Sexlysten starter i hjernen hos både menn og kvinner. Sett av tid til hverandre og snakk med hverandre. Særlig kvinner blir opphisset av ord og berøring, mens menn mer tenner på ting de ser. Så han bør begynne å bruke ordene sine og fortelle hvor flott hun er, og hun bør la lyset stå på og la ham se henne og at det han sier tenner henne.

Og det er ikke bare det tradisjonelle samleiet som er sex. Man kan gjøre mye deilig med hverandre med hender og munn, som kanskje ikke krever like mye aktivitet av en stiv og vond spondyloartrittrygg. Snakk om fantasier, ta for eksempel frekke bilder av hverandre, men ha respekt om den ene ikke ønsker å bevare bildene. Dere kan endre stillinger, eller bruke ulike hjelpemidler, som for eksempel dildoer.

Snakk også sammen om det er andre tider på døgnet som er mer egnet for slike kosestunder. Etter en lang dag er mange utslitt og terskelen for å være intim blir ekstra høy. For noen er det kanskje morgenen eller formiddagen som fungerer bedre.

Snakk med legen!

Det kan også være lurt å snakke med legen. Kanskje finnes det andre legemidler som kan hjelpe bedre mot sykdommen og som ikke har ufordelaktige bivirkninger. Det er ganske vanlig i den generelle befolkningen at menn som passerer 40 år får lavere libido, mens kvinners sexlyst øker. Overvekt er også en kilde til ereksjonsproblemer for menn. Kombinert med kronisk sykdom er ingen av disse faktorene suksessoppskrift for seksualitet i samlivet.

Fastlegen kan også gi råd om legemidler som kan hjelpe på det å øke sexlysten for både ham og henne. For mange kvinner kan den manglende lysten skyldes endringer i hormonene i forbindelse med overgangsalder, noe som enkelt kan fikses med legemidler.

Og er du ikke komfortabel med å snakke med allmennlegen din, kan det være nyttig med en tur til en sexolog. Der kan man få hjelp om man har problemer knyttet til seksualitet, man kan få sexologisk rådgivning, samtaleterapi og samlivsrådgivning.

LES OGSÅ: Når livet går i en uventet retning

Når man ikke kan gjøre de tingene man kunne før er det lett å føle seg utilstrekkelig. Foto: Horst Petzold
Når man ikke kan gjøre de tingene man kunne før er det lett å føle seg utilstrekkelig. Foto: Horst Petzold

Mestringskurs

Å delta på et lærings- og mestringskurs, hvor pårørende kan delta, kan også være smart. Noen har egne diagnosegrupper, og man både lærer av tverrfaglige helsearbeidere og deler erfaringer med andre i samme situasjon. Kursene tar for seg alt fra sykdomslære til fysisk aktivitet og kommunikasjon i samlivet. Her får begge to ny mulighet til å forstå hverandre bedre og ikke minst se at andre sliter med akkurat de samme tingene. Noen ganger kan det være godt å se at man er normal oppi alt det unormale.

LES OGSÅ: Alvorlig fatigue rammer mange revmatikere

Oppsøk fagfolk

Familievernkontorene rundt om i landet har også mulighet til å hjelpe. Familievernet er et tilbud til mennesker med ulike typer samlivs- og relasjonsproblemer. Både enkeltpersoner, par og familier kan ta kontakt. Tilbudet er gratis, og det er ikke nødvendig med henvisning. For timeavtale skal du ta direkte kontakt med familievernkontoret der du bor.

De fleste kommer til familievernkontoret for rådgivning og samtaler om hverdagsproblemer, og når det er vansker, konflikter eller kriser i familien. På kontorene arbeider blant annet psykologer og sosionomer med videreutdanning i familieterapi. De ansatte i familievernet har taushetsplikt. Liste over alle familievernkontor finner du på bufetat.no.

FÅ NYTTIG KUNNSKAP FRA SPONDYLITTEN – MELD DEG INN I SPAFO NORGE I DAG

Kanskje du også liker disse: