Mann måler livvidden med målebånd
Foto: Dreamstime

Psoriasisartrittpasienter må passe på livvidden

Høy forekomst av metabolsk syndrom er svært utbredt blant pasienter med psoriasisartritt (PsA) og henger sammen med alvorlighetsgraden av den underliggende psoriasissykdommen.

Selv om psoriasisartritt i hovedsak dreier seg om betennelse i ledd og hud, har man sett at sykdommen også kan henge sammen med en moderat økt risiko for hjerte- karsykdom. Forskerne ønsket å finne ut om pasientens egenskaper, livsstil og alvorlighetsgraden av psoriasissykdommen hadde noe å si.

Metabolsk syndrom

Den irske studien av 238 PsA-pasienter ble publisert i Annals of rheumatic diseases i 2013. Metabolsk syndrom er en fellesbetegnelse for en samling av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. De faktorene som brukes til å definere syndromet er økt forhold mellom liv- og hoftemål, økt livvidde, insulinresistens (diabetes type 2, eller nedsatt glukosetoleranse) misforhold i kolesterolverdiene og høyt blodtrykk.

LES OGSÅ: Mindre røntgenforandringer med NSAIDs

Omfattende sjekk

Pasientene gjennomgikk en detaljert undersøkelse av hud og revmatologiske tester. De målte sykdomsaktivitet, hvor store deler av huden som var rammet og om pasientene hadde fatigue (utmattende trøtthet). De innhentet også røntgenbilder. Andre relevante data var BMI, forhold mellom livvidde og hofter, alkohol- og røykevaner og utdannelsesnivå. Det ble også tatt fastende blodprøver for å sjekke insulin, glukose, kolesterol og langtidsblodsukker. I tillegg ble pasientenes journal gjennomgått grundig for å sjekke hvordan psoriasisen hadde vært tidligere.

LES OGSÅ: Økt dødelighet ved Bekhterevs sykdom

Fire risikofaktorer

Forskerne fant at 44 prosent av deltagerne hadde metabolsk syndrom og av disse hadde halvparten fire av risikofaktorene. Det gjaldt særlig høyt blodtrykk, stort midjemål og høye verdier av det farlige kolesterolet. Cirka ti prosent hadde allerede kjent hjerte- karsykdom. 15 prosent hadde insulinresistens.

Pasientene med metabolsk syndrom var mindre utdannet, hadde mer type 2-psoriasis og de scoret høyere på fatigue. Denne gruppen røyket også mest.

Man så ingen sammenheng mellom hvor lenge pasientene hadde hatt PsA, betennelsesmarkører og hvor mye alkohol de drakk. Men de fant en signifikant sammenheng mellom metabolsk syndrom, storrøykere og alvorlighetsgraden av psoriasis.

HOLD DEG OPPDATERT – LES SPONDYLITTEN!

Kanskje du også liker disse: