Slik søker du om tilskudd til småhjelpemidler

Det finnes en tilskuddsordning, hvor du kan få inntil 2020 kroner til å kjøpe småhjelpemidler. Søknaden kan by på litt hodebry, så her får du hjelp steg-for-steg.

Fyller du vilkårene om behov for hjelpemidler kan du sende en søknad til NAV Hjelpemiddelsentral. Da kan du få utbetalt et tilskuddsbeløp på inntil 2020 kroner (tall fra 2021), som du kan bruke til å kjøpe inn de hjelpemidlene du har behov for. Etter fire år kan du søke om nytt tilskudd.

Dekke ekstrautgifter

Tilskuddet er ment å dekke de ekstrautgifter du har til rimelige hjelpemidler i dagliglivet, spesielt utviklet for personer med nedsatt funksjonsevne, som ikke er en del av hjelpemiddelsentralens sortiment. I 2012 ble nemlig en del småhjelpemidler til å spise, drikke, kle på seg, lage mat etc. tatt ut av folketrygden og hjelpemiddelsentralenes bestillingslister. Endringen har vært svært fordyrende og har skapt mye bry for alle som trenger slike hjelpemidler.

Smarte løsninger

Hjelpemiddelet må være nødvendig og hensiktsmessig for at du skal få løst praktiske problemer i dagliglivet. Noen ganger kan små endringer gjøre hverdagen mye enklere.

Det kan være ting som elektrisk bokseåpner, elektrisk knivsliper, ergonomiske kniver og ostehøvler, massasjepute, varmeteppe, ryggsmører, ryggvasker, fotvasker, vibrator, eller varmehjelpemidler til hender og føtter. Noen har også funnet ut at små malingsruller med langt håndtak fungerer utmerket til å smøre ryggen med kremer.

Side 1 av søknadsskjemaet for hjelpemidler
Skjemaet du skal benytte heter Søknad om hjelpemidler.

Noen har god hjelp av vakuumåpner til glass med lokk og andre dingser som gjør det enklere å åpne brusflasker og andre korker. Når man lager mat kan det også letne arbeidet med ergonomisk stekespade og visp, eller elektrisk visp, som går av seg selv.

Det finnes også ting som elastiske lisser du ikke trenger å knyte, fotvasker, neglesaks, og fotfil for deg som har vondt for å bøye deg. Det finnes også strømpepåtredere, slik at du kan få på sokkene om morgenen. Det finnes sammenleggbare skohorn, som får plass i en veske eller lomme, men utslått er det 63 cm. Mange med vond rygg vil merke at teleskopplukkere, som man bare holder inntil det man skal plukke opp, er svært nyttige.

Har du vondt når du sitter kan en tempurpute med bærehank være til god hjelp. Har du problemer med å løfte armene kan en to-trinnstrapp være nyttig. Det kan også være smart med en trillebag til handleturen, som går like bra opp trapper som bortover.

LES OGSÅ: Du kan mestre sykdom ved å trene mentale muskler

Hage og bil

For de med hage finnes det en svært praktisk hagekrakk med to funksjoner. Man kan sitte på den og gjøre ulike aktiviteter i hagen, men den kan også snus, slik at man kan sitte behagelig på knærne.

For å frakte bort hageavfall kan man anskaffe seg en ergonomisk bøtte, som man også kan benytte til husvasken innendørs. Å bære en rund bøtte er tungt, fordi armen kommer i en vinkel ut fra kroppen. Med den ergonomiske bøtten, med en rett side, kan armen henge rett ned når den bæres.

Å ta på seg sikkerhetsbeltet krever god fleksibilitet i armer og skuldre. Et bilbeltegrep kan festes på beltet og gjør det enklere å ta på seg. Det gir en ekstra lengde på 15 cm.

Har du stiv nakke er det en god idé å investere i et oversiktsspeil, som festes på ditt vanlige bilspeil. Da får du 180 graders oversikt. Du kan med andre ord se både bakover og til siden. Sammen med bilens andre speil gir dette en fin oversikt.

BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE OG FAST LESER AV SPONDYLITTEN

Forhandlere

Det finnes flere forhandlere som har spesialisert seg på produkter for å gjøre hverdagen enklere. Noen har bare nettbutikk, som etac.no. Andre har i tillegg til nettbutikk også fysiske butikker flere steder i landet, som Enklere Liv.

Nettsiden ergostart.no har oversikt over en rekke hjelpemidler som finnes. De har også lister over hvilke leverandører som fører de ulike hjelpemidlene. Det finnes en oversikt over hjelpemidler i hjelpemiddeldatabasen.no, men den er ikke fullstendig.

Bruk fagekspertisen

Hvis du ikke helt vet hva du trenger kan det være lurt å kontakte ergoterapeuten i kommunen din, eller ergoterapeuter på sykehuset du tilhører. Da kan du få hjelp til å utrede hvilke behov du har, og hvilke hjelpemidler som kan hjelpe deg. De har lang erfaring, og ser kanskje noe du ikke har tenkt på.

Det finnes ingen fullstendig oversikt over alle hjelpemidler, så ta utgangspunkt i behovet ditt, og hvordan det kan løses – uavhengig av hjelpemidlene du vet om.

Dersom du du trenger tilpasning av arbeidsplass eller studiested, skal det søkes om på egne skjemaer og med hjelp av fagperson. Hjelpemidler kan være viktig for en arbeidstaker med en kronisk sykdom, for å kunne fortsette i jobb. Arbeidsgiver har hovedansvaret for å legge til rette, men det er også viktig at arbeidstaker bidrar.

Har du et kortvarig (under to år) og midlertidig behov for hjelpemidler, må du ta kontakt med kommunen du bor i.

Ikke tilrettelagt for brukerne

Det høres jo flott ut å skulle få 2020 kroner til slike småhjelpemidler, men hvordan får man søkt om dem? Skjemaveilederen på nav.no er ikke enkel å finne fram i, og når man endelig har funnet riktig skjema, står det ingenting der om disse småhjelpemidlene.

For det finnes faktisk ikke et eget skjema for dette tilskuddet, og heller ikke noen veiledning om hvordan man skal fylle ut det skjemaet som finnes. Dette til tross for at tilskuddet til hjelpemidler har eksistert i lang tid. Skjemaet er nemlig mest brukt av ergoterapeuter. Derfor er det ikke tilrettelagt for vanlige brukere, selv om ordningen har vært tilgjengelig siden begynnelsen av 2014, og brukerne fint kan søke om tilskuddet selv. Mange gir imidlertid opp underveis og dropper å søke. Det ville Spondylitten gjøre noe med, så vi har laget en steg-for-steg veiledning slik søknadsprosessen er nå i 2021.

Har man behov for mye hjelpemidler kan man imidlertid få kurs og opplæring, slik at man får brukerpass, men for de fleste med ulike spondyloartritter vil man ikke ha et så stort behov.

LES OGSÅ: Slik unngår du avslag på søknad om rehabilitering

Dokumentasjonen

På sidene til nav.no er det ikke beskrevet godt hva slags dokumentasjon man trenger, og det virker som det er litt personavhengig og regionavhengig hva man får beskjed om når man ringer og spør. Noen får beskjed om at man må ha dokumentasjon fra lege eller ergoterapeut, som beskriver behovet og funksjonsnedsettelsen. Andre får beskjed om at det holder med bekreftelse på diagnosen man har. Mens noen har fått beskjed om at de ikke trenger å legge ved bekreftelse, fordi diagnosen allerede er registrert i NAV-systemet.

En telefon til NAVsentralt var ikke til hjelp – annet enn å få telefonnummeret til den lokale hjelpemiddelsentralen. Der ble det heldigvis god veiledning og beskjed om at dersom man er registrert hos Hjelpemiddelsentralen tidligere, trenger man ikke dokumentasjon på diagnose og funksjonsnivå. Om dette er den første henvendelsen, må man imidlertid skaffe dokumentasjon fra behandler, for eksempel ergoterapeut, lege, eller revmatolog.

I skjemaet skal man fylle ut det man kan av opplysninger, og så skrive at det er disse rimelige småhjelpemidlene man søker om.

LES OGSÅ: Slik bruker du Fritt behandlingsvalg

Slik søker du!

Det er en del steg man må gjennom for å komme i mål med en søknad om slike småhjelpemidler. Spondylitten har derfor laget en steg-for-steg-veiledning for å hjelpe deg gjennom hele prosessen.

  1. Logg deg inn på nav.no med personnummer og bankID/annen dokumentasjon. Benytt datamaskin for søknadsprosessen.
  2. Klikk deg inn i søkefeltet på toppen av siden og skriv ‘småhjelpemidler’, eller klikk her for å komme rett til siden om Tilskuddsordning for rimelige hjelpemidler (småhjelpemidler).
  3. Til høyre dukker det opp en boks, hvor det står Skjema og søknad. Klikk på pila, og det kommer opp en lenke som heter: Søknad om hjelpemidler til bevegelse – NAV 10-07.03. Det er dette skjemaet du skal bruke, selv om det ikke er den typen hjelpemidler du skal søke om.
  4. Digital søknad åpnes for alle landets kommuner 3. desember 2021, men foreløpig er det kun kommunale formidlere som kan benytte digital søknad. Om du skal søke selv, uten hjelp fra ergoterapeut etc, må du derfor velge alternativet som heter Send på papir.
  5. Om du har et forhold til NAV Hjelpemiddelsentral fra før, og funksjonsnivået ditt er registrert der, krysser du ikke av for noe når det gjelder dokumentasjon, men skriver inn fødselsnummeret ditt og klikker Neste.
  6. Dersom det er første gangen du er i kontakt med NAV Hjelpemiddelsantral, må du levere dokumentasjon på diagnosen og hvorfor du trenger disse hjelpemidlene. Huk av for at du skal dokumentere helse og funksjonsnivå. Dokumentasjonen kan for eksempel være fra fastlege, revmatolog eller ergoterapeut.
  7. Velg hvilken målform du ønsker å ha på søknaden du skal fylle ut. Så skal du laste ned søknadspapirene. Det er viktig at du bruker et program som kan håndtere pdf-filer. Adobe Acrobat Reader er gratis, og kan brukes når du skal fylle ut de skjemaet og førstesiden til søknaden din. Har du ikke dette programmet kan du klikke her for å laste ned Adobe Acrobat Reader.
  8. Klikk på den blå knappen, hvor det står Last ned, under Førsteside til søknaden din. Du får valget om du vil lagre, eller åpne pdf-fila. Klikk Åpne, og et dokument i pdf-format åpnes automatisk. Dette dokumentet må du skrive ut. Det skal ligge øverst i søknaden og du må huske på å fylle ut dato og signere. Lukk dette vinduet når du har skrevet ut førstesiden og du skal være tilbake på nettsiden til nav.no.
  9. Klikk på den andre blå knappen med Last ned – under Last ned skjema NAV 10-07.03. Du får valget om du vil lagre, eller åpne pdf-fila. Klikk Åpne, og et dokument i pdf-format åpnes automatisk. Du bør også lagre skjemaet på datamaskinen din. Du velger nå om du skriver ut skjemaet og fyller ut for hånd, eller så kan du fylle inn opplysningene i skjemaet på datamaskinen og lagre det før du skriver det ut ferdig utfylt.
  10. Kryss av i punkt 2 at søknaden gjelder dagligliv/skole/barnehage.
  11. Kryss av i punkt 3 for at du er hjemmeboende.
  12. Før opp navn og kontaktopplysninger til fastlegen din i punkt 4.
  13. I punkt 5 om Behov og hensikt, skal du fylle inn at du søker om rimelige småhjelpemidler, litt om funksjonsproblemene dine og hva slags hjelpemidler du har behov for. Tips til tekst du kan skrive om behov og hensikt er for eksempel; Jeg har diagnosen ankyloserende spondylitt med perifere artritter. Det gjør at jeg har problemer med å utføre dagligdagse gjøremål, som å hente ting fra en høy hylle, plukke opp ting fra gulvet, ta på strømper og sko, vaske, tørke og smøre kroppen min, åpne bokser, glass og korker, skjære brød, kjøtt og ost etc. Behovet mitt når det gjelder småhjelpemidler jeg må kjøpe selv er blant annet ergonomiske kniver, ostehøvler, visper, bokseåpner, ryggsmører, ryggvasker, vakuumåpner, korkåpner, teleskopplukker, lang fotfil, fotvasker, strømpepåtreder, sammenleggbart skohorn, varmeteppe, massasjepute, ergonomisk stekespade og visp, samt en egnet overmadrass.
  14. Du skal kjøpe hjelpemidlene selv, så du skal ikke spesifisere hvilke typer hjelpemidler du ønsker punkt 6. Der skal du kun skrive ‘Småhjelpemidler’ på første linje og ikke krysse av for noe annet. Er du for spesifikk, og velger ut produkter fra hjelpemiddeldatabasen til NAV, kan du nemlig risikere å få avslag.
  15. Hopp over punkt 7 Begrunner av søknaden og punkt 8 oppfølgings- og opplæringsansvarlige.
  16. I punkt 9 Utlevering/utbetaling fyller ut ditt navn og telefonnummer der det står kontaktperson for utlevering/montering. I Merknadsfeltet skriver du at du søker om tilskudd til småhjelpemidler på egne vegne.
  17. I punkt 10 Erklæring og underskrift krysser du av for ønsket målform, setter inn sted og dato.
  18. Lagre skjemaet, skriv ut og husk å signere både søknaden og førstesiden.
  19. Det kan være lurt å ta kopi av både førstesiden og det utfylte skjemaet, så du har et eget eksemplar.
  20. Legg førstesiden på toppen av søknaden og legg ved eventuell dokumentasjonen fra lege/ergoterapeut bakerst i bunken. Husk på at du ikke sender originaldokumentasjonen, men en kopi.
  21. Putt hele bunken i en konvolutt og sett på mottakeradresse. På førstesiden skal det stå hvor søknaden skal sendes, som regel er det til Nav Skanning.
  22. Husk å ha på riktig porto, før du leverer det i nærmeste røde postkasse, Post i butikk eller postkontor.

NAV vil gi deg beskjed så fort de har sett på saken din. De tar kontakt med deg om de mangler noe. I de fleste tilfeller får du svar på søknaden innen en måned. Maksimal behandlingstid for denne typen søknader er fire måneder.

Få flere gode råd og tips i Spondylitten! Medlemmer av Spafo Norge kan lese alle utgaver tilbake til 2016 i vårt digitale arkiv. Klikk på bildet for å logge inn på MinSide

Bildeveiledning

Her kan du se bilder i kronologisk rekkefølge av de ulike sidene du kommer til mens du finner fram til riktig søknadsskjema på nav.no. Se steg-for-steg-veiledningen for nærmere forklaring.


Bruk søkefeltet for å finne riktig side med skjema for søknad om småhjelpemidler. Foto: Skjermdump nav.no

Kanskje du også liker disse: