Behandling uten medisiner i svangerskapet

Det er viktig å ha fokus på ikke-medikamentell behandling i forbindelse med svangerskap og fødsel. Fysisk aktivitet har positiv innvirkning på din helse og er bra for barnet i magen.

Kvinner med revmatisk sykdom som planlegger svangerskap eller er gravide bør være aktive og holde seg i form. Treningen kan fortsette helt fram til fødsel så fremt den ikke fremprovoserer smerter og ubehag. Fysisk aktivitet under svangerskapet har positiv innvirkning på din helse og er bra for barnet i magen. Det vil også være med på å redusere opplevelsen av smerte. Regelmessig fysisk aktivitet kan gjøre det lettere for deg å tåle belastningen som svangerskap og fødsel innebærer for kroppen.

LES OGSÅ: Medisiner i forbindelse med svangerskap og amming

Variasjon

Variert aktivitet i form av styrke- og kondisjonstrening er bra. Det er ikke nødvendig med svært høy intensitet for å oppnå effekt, men du bør bli litt varm og andpusten i 150 minutter per uke. Vær bevisst på hvilke situasjoner i hverdagen du kan snike inn mer aktivitet, som for eksempel ta trappa, la bilen stå eller sykle til diverse gjøremål. Vær bevisst på å redusere tiden du sitter stille og innfør korte avbrekk der du beveger deg.

Gravid kvinne ligger på gulvet
Å jobbe med avspenning og lære seg å lytte til sin egen kropp har vist å ha noe effekt på fatigue. Foto: Fizkes/Dreamstime.com

Øk gradvis

Har du trent regelmessig eller vært fysisk aktiv før svangerskapet, bør du fortsette på omtrent samme nivå. Dersom du ikke har vært aktiv før du ble gravid, bør aktivitetsnivået gradvis økes. Litt aktivitet vil alltid være bedre enn ingenting. Det viktigste er at du beveger deg jevnlig, får pulsen opp av og til og ikke sitter for lenge stille av gangen.

Dersom du opplever sykdomsaktivitet i svangerskapet som begrenser dine muligheter til å være fysisk aktiv på samme måte som du vært tidligere, kan du få god hjelp og veiledning fra fysioterapeut eller annet kompetent personale. Noen kvinner med revmatisk sykdom har også tilleggsdiagnoser eller svangerskapskomplikasjoner som gjør at fysisk aktivitet bør diskuteres med lege.

LES OGSÅ: Maris familiedrøm ble virkelig

Treningsråd for gravide

Du kan være fysisk aktiv hver dag og trene gjennom hele graviditeten.

  • Trening av bekkenbunnen er særlig viktig både under svangerskap og etter fødsel, blant annet for å forebygge urinlekkasje.
  • Kondisjonstrening med moderat intensitet anbefales. Rask gange, sykling, dansing, langrenn, svømming og badminton eller bordtennis er eksempler på aktiviteter som er mer skånsomme for bekkenbunnen enn løping og hopping.
  • Moderat styrketrening, særlig for muskler i rygg og mage, er bra. Du kan trene med lette vekter, men unngå øvelser som medfører kraftig økning av buktrykket, for eksempel tung benkpress.
  • Når du løfter, bøy i knær og hofter og hold det du løfter rett foran deg og tett inntil kroppen. Unngå de tyngste løftene når du er gravid.
  • En god måte å trene magemusklene på er å stå på alle fire mens du trekker magen inn. Du kan også stå oppreist, stramme magen og runde nederste del av ryggen slik at bekkenet vippes fremover.
  • Unngå aktiviteter med stor risiko for fall eller harde støt mot magen, som kampsport, håndball, fotball og stuping.
  • Dykking kan være uheldig for fosteret på grunn av trykkforandring, og frarådes derfor.
  • Gravide bør ikke trene hardt når det er for varmt og når det er høy luftfuktighet.

Kvinner med risiko for for tidlig fødsel, eller som har hatt flere spontanaborter, bør rådføre seg med lege eller jordmor for å få tilpassede råd.

SE FILMEN DRØMMEN ER MULIG HER

Trening etterpå

Etter fødsel kan du starte opp igjen med trening når du føler for det. Tilpass aktiviteten etter egen form, og øk mengden og intensiteten gradvis. Start gjerne med trilleturer. Tren styrke av bekkenbunnsmuskulaturen hver dag. Når du føler du har fått kontroll på den og ikke har lekkasje eller nedtrykksfølelse under aktivitet, kan du øke intensiteten på treningen. Tiden etter fødsel en god anledning til å være mye fysisk aktiv og etablere gode treningsvaner. Mange treningssentre tilbyr også barnepass og har egne treningstimer for mor og barn.

LES OGSÅ: God planlegging før under og etter svangerskapet

Avspenning og kroppskontroll

I forbindelse med svangerskap og fødsel skjer det endringer i kroppen både fysisk og emosjonelt. En følelse av utmattelse og mangel på energi, ofte kalt fatigue, er en tilstand som mange med revmatisk sykdom opplever. Fatigue er også vanlig i svangerskap. Å jobbe med avspenning og lære seg å lytte til sin egen kropp har vist å ha noe effekt på fatigue. I fødselssituasjonen kan det å være kjent med egen kropp og føle kroppskontroll være en positiv faktor.

Tekst: Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR), St. Olavs hospital

Du kan også lese mer om trening i forbindelse med graviditet og fødsel hos helsenorge.no.

FÅ GODE RÅD VED Å LESE SPONDYLITTEN

Kanskje du også liker disse: