Bilde av Svein Dåvøy som prater i mikrofon

Biologisk medisin kan gis uten røntgenforandringer

For første gang er en biologisk medisin godkjent i Europa for behandling til de som ikke har de klassiske røntgenforandringene på Bekhterevs sykdom.

Tekst og foto: Trine Dahl-Johansen

Det er medisinen Humira (adalimumab) som nå er godkjent for bruk til behandling av voksne, med det man nå internasjonalt kaller non-radiografisk aksial spondyloartritt (nr-axSpA).

Dette er det første og eneste godkjente biologiske legemidlet for pasienter med aksial spondyloartritt uten radiografisk bekreftelse på ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom).

Humira er nå godkjent for behandling av voksne pasienter, selv om de ikke har de klassiske røntgenforandringene. Foto:Trine Dahl-Johansen

Humira er nå godkjent for behandling av voksne pasienter, selv om de ikke har de klassiske røntgenforandringene. Foto:Trine Dahl-Johansen

Utilstrekkelig respons

Medisinen er godkjent for bruk av de som har objektive tegn på inflammasjon, vist ved økt c-reaktivt protein (CRP) og/eller MR. Pasientene skal ha respondert utilstrekkelig, eller være intolerante, overfor ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) og har hatt utilstrekkelig respons på konvensjonell behandling, heter det i pressemeldingene fra legemiddelfirmaet Abbott.

LES OGSÅ: Biotilsvarende legemidler – er det trygt?

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.