De plagsomme øynene

I lang tid har øynene mine vært en stor plage og utfordring, men det tok nesten et år før noen oppdaget at det var tørre øyne som var årsaken. Da startet en rekke behandlinger for å få bukt med problemet. Her er også noen gode råd i behandlingsprosessen og hvordan du kan forebygge lidelsen.

Bakgrunnen for hovedartikkelen vår om tørre øyne, og behandling av denne tilstanden, var at jeg selv opplevde svært ulike tilnærminger til dette med tørre øyne hos flere øyespesialister. Jeg har i lang tid vært plaget med det som til slutt viste seg å være dette problemet.

Jeg hadde hele tiden ruskfølelse på det ene øyet, det var tidvis veldig vondt, det klødde og var rødt.

Den første runden besto av jevnlige timer hos øyelege gjennom flere måneder for å avdekke om det dreide seg om regnbuehinnebetennelse, noe som hver gang ble avkreftet. Det ble aldri nevnt at det kunne dreie seg om tørre øyne.

Piggtrådøye

Underveis var rådet å bruke kortisondråper når jeg merket lette symptomer, og behandle i noen dager, slik at en eventuell regnbuehinnebetennelse ble slått ned tidlig. Etter en stund var det kun litt irritasjon på det ene øyet, og jeg fikk beskjed om at dette måtte jeg leve med.

Rødt og betent øye
Øyekatarr viste seg å egentlig være tørre øyne, og en ond sirkel som måtte brytes. Foto: Claudio Fichera/Dreamstime.com

Etter flere måneder blusset det opp en kraftig betennelse i begge øynene, med smerter, rødhet og slimdannelse. Øyelegen konstaterte da at det var øyekatarr (konjunktivitt), og medisiner for det gjorde tilstanden bra, men så fort jeg stoppet behandlingen blusset det opp igjen. Innimellom kunne det føles som jeg hadde piggtråd under øyelokkene, pluss at øynene mine rant over av tårer så fort jeg gikk utenfor døren.

Riktig diagnose

Ved en tilfeldighet var jeg på hjemplassen min over lengre tid da det blusset opp for fjerde gang. En henvisning til øyelege der avklarte at det var snakk om tørre øyne, og behandling med kortisondråper, salve og kunstig tårevæske ble løsningen. Men så fort kortisonkuren var over blusset det opp på nytt, selv når øynene ble dryppet med kunstig tårevæske annenhver time gjennom tre måneder.

Tørre øyne forekommer i alle grader, fra ubetydelige plager til store plager som begrenser livsutfoldelsen. Symptomer kan være svie, kløe, tørrhet, sårhet, irritasjon, ruskfølelse/sandfølelse, lysskyhet, tåreflod, brennende følelse, smerter i øynene – og for noen lett tåkesyn eller varierende synsskarphet.

Det ble tatt flere undersøkelser og prøver, men ikke avdekket noe annet enn tørre øyne, så ny kortisonkur, endring av type tårevæske- og tåregeleer ble skrevet ut. Jeg fikk litt bryskt beskjed om å være mer tålmodig.

Etter tre måneder var jeg tilbake i Oslo, og det ble behov for en ny runde til mitt faste øyelegekontor på grunn av et nytt oppbluss av øyekatarr. Det besøket viste seg å være nyttig, for der var det nå en vikar på jobb. Han hadde masse kunnskap om tørre øyne og de ulike behandlingsformene. Han forskrev blant annet massasje og varmepakninger hver dag i tre måneder, samt to ulike kortisonkurer den neste måneden. Øyelegevikaren jobbet til vanlig ved Tørreøyneklinikken, og hadde mange gode tips og råd.

LES OGSÅ: Tørre øyne er en vanlig følgelidelse hos revmatikere

Anbefalt briller

Og jeg ble mye bedre! Men en stund etter endt kur var det ny øyekatarr på gang, som alltid svært smertefullt, plagsomt og umulig å fungere på jobb og i dagliglivet. Øyelegevikaren var ikke der lenger, og min gamle øyelege hadde sluttet. Nå jobbet det en ny øyelege der. Jeg fortalte om hele forløpet med tørre øyne, behandlingen jeg hadde vært gjennom og hva som faktisk hadde virket best fram til nå.

Han undersøkte meg, konstaterte at jeg ikke hadde regnbuehinnebetennelse og tok en svært rask og redusert synstest. Bryskt sa han at jeg så ekstremt dårlig. Han mente det eneste jeg burde gjøre var å oppsøke optiker for å få meg briller, til tross for at jeg ikke har hatt spesielt dårlig syn før dette med tørre øyne startet.

Jeg forsøkte å forklare at alle dråper og geleer, som jeg for tiden tok annenhver time, gjorde at jeg fikk litt tåkesyn og dermed ikke så så godt. Dermed ville det jo være dumt å gå til optiker for å kjøpe dyre briller før jeg var bedre av hovedproblemet. Han avfeide det, og sa at jeg kom til å måtte leve med tørre øyne, så det var like greit å skaffe seg briller.

Flere kurer

Da tok jeg kontakt med Tørreøyneklinikken. Den eneste jeg visste om, som hadde tatt meg og de tørre øynene på fullt alvor, var denne legevikaren jeg hadde vært hos tidligere. Siden en legetime der ikke er omfattet av refusjonsordningen er det en stor ekstrakostnad, men jeg var desperat.

Han hadde flere gode råd, forskrev nye kortisonkurer, ba meg fortsette jobben med øyemassasje og varmepakninger, men ga meg også en annen type kur som skulle vare over lang tid. Da det blusset opp igjen kort tid etter avsluttet kortisonkur, ble mildere kortisondråper forskrevet og utvidet til å vare lengre, men trappes ned forsiktig de neste ukene. I tillegg skulle jeg gjennomføre kald øyemassasje, men også fortsette med den med varmepakningene.

Etterhvert ble det også satt inn tåreplugger, slik at det lille jeg hadde av tårevæske ble værende der det var behov.

Allergidråpene jeg brukte ble endret til et annet merke, som virket forebyggende istedenfor symptomlindrende, og som ikke påvirket fuktigheten i øynene. Og der er jeg i skrivende stund, foreløpig med mye mindre øyeplager og kortere intervaller mellom dryppingene, men ikke helt bra. Jeg har anskaffet luftfukter og spiser omega3.

Varierende praksis

Møtene mine med flere ulike øyeleger har imidlertid fått meg til å stusse over den varierende praksisen, og så ulik informasjon jeg som pasient har fått i denne perioden. Dette til tross for at jeg har oppsøkt erfarne og velutdannede øyespesialister. Jeg er tydeligvis ikke alene om denne erfaringen, siden det har vært nødvendig å opprette en egen klinikk for de som rammes av tørre øyne.

I en artikkel om tørre øyne hos Tidsskriftet for Den norske legeforening har også tre øyeleger beskrevet denne øyetilstanden som underdiagnostisert og underbehandlet. De viser også til internasjonale retningslinjer om diagnostikk og behandling, men disse er det tydelig at ikke alle følger.

To av artikkelforfatterne jobber sammen med Dr. Øygunn Utheim på Tørreøyneklinikken, som jeg intervjuet i artikkelen om tørre øyne. Etter å ha skrevet den var jeg derfor nysgjerrig på hva hun tenkte om min erfaring med så ulike tilnærminger til et slikt øyeproblem.

Hvorfor tror du at det er så ulik oppfatning av tørre øyne og hvordan tilstanden behandles? 

– Det vet jeg ikke. Jeg har inntrykk av at det er økende oppmerksomhet rundt tørre øyne i fagmiljøet, og betydelig mer enn da Tørreøyneklinikken startet i 2012, svarer hun.

Endret arbeidshverdag

Det er nok flere årsaker til at jeg endte opp med tørre øyne. Spondyloartrittdiagnosen min er bare en av dem. Arbeidsmiljøet mitt under koronapandemien har nok også bidratt i stor grad. Som redaktør av Spondylitten har jeg de siste årene jobbet fra hjemmekontor, men de to siste årene har det sjelden vært mulig å gjennomføre fysiske møter og møte intervjuobjekter ansikt til ansikt. Det har heller ikke vært reiser i inn- og utland, til konferanser og behandlingssteder.

Kvinne sliten i øyne holder bruiller foran laptopskjerm
Mye skjermtid og hjemmekontor kan føre til tørre og vonde øyne. Foto: Fizkes/Dreamstime.com

Som mange andre har jeg vært nødt til å arbeide på andre måter. Digitale møter og telefonintervjuer, hvor jeg skriver rett inn på skjerm istedenfor notatblokka, er nå faste deler av arbeidshverdagen.

I tillegg har det vært økt aktivitet på nettsiden til bladet og i sosiale medier, som har ført til enda mer skjermtid enn tidligere. På fritiden har alle treningsaktiviteter og sosiale sammenkomster vært avlyst i lengre perioder. Dermed har jeg brukt mer tid til å se på TV, surfe på mobilen og strømme serier og filmer.

Dele erfaringer

Selv om jeg har et relativt godt tilrettelagt hjemmekontor er det nok ikke gunstig for øyehelsen å ha såpass mye skjermtid. Kontoret er jo i mitt private hjem, og ikke tilrettelagt på samme måte som en arbeidsplass med tanke på lys, luftkvalitet og temperatur.

Noen gode råd har jeg heldigvis klart å plukke opp på veien, både fra den nye øyelegen min og fra ulike kilder på internett, blant annet noen optikerkjeder. Flere av disse rådene skulle jeg ønske at jeg visste om tidligere, slik at jeg hadde kunnet forebygge noe. Forhåpentligvis vil min nye kunnskap i hvert fall bidra til at Spondylittens lesere kan nyttiggjøre seg av rådene om å ta godt vare på øyehelsen.

Råd om øyemassasje

Jeg har også gjort noen erfaringer som kan være nyttig for andre som må gjennom en periode med øyemassasje og varmepakninger. Om du våkner med størknet fettstoff i øyevippene om morgenen er det lurt å bruke en god og varm klut for å vaske det vekk forsiktig. Ikke gni for hardt. Pass på at ikke noe av det havner inn i øynene dine, da det kan skape enda mer irritasjon.

For å få fettstoffene i øyelokkene til å smelte før øyelokkmassasjen må øyelokkene tilføres nok varme.

Da er det anbefalt å varme opp øyeområdet med varmepakninger på minimum 40 grader i ti minutter, før øyelokkskanten både oppe og nede forsiktig masseres med enten en finger eller vattpinne.

Dette bidrar til å øke kvaliteten og mengden av fettstoffet som skilles ut fra disse kjertlene. Den oljeaktige væsken skal opprinnelig være klar og uten partikler, men ved alvorlige tilfeller kan det være et tykt talgaktig produkt som kommer ut når man trykker på øyelokkskantene.

Når du trykker på den nedre øyelokkskanten for å få ut fettstoffet, pass på at kanten ikke vrenger seg. Trykk forsiktig kanten inn mot øyeeplet.

Småposer og sminkespeil

Øyelegen tipset meg om at det går like fint å bruke små plastposer med en god dose vann, som varmes i mikroovnen, istedenfor å bruke innkjøpt øyemaske som varmes. Min øyemaske eksploderte nemlig, etter at jeg varmet den litt for kjapt, og varm klut holder ikke lenge nok på varmen til at det vil ha effekt. Men husk å ha et håndkle i nærheten, for det har hendt noen ganger at småposene har gått lekk.

I tillegg kunne jeg tipse øyelegen om at det å bruke et sminkespeil med forstørrelsesfunksjon under massasjen med finger eller vattpinne gjorde at jeg så at jeg trykket riktig på øyelokkskantene. Da kunne jeg også tydelig se hvordan kvaliteten på væsken som kom ut endret seg underveis i behandlingen, og jeg kunne passe på at den nedre øyelokkskanten ikke vrengte seg.

Jeg har også fått erfare at man må være forsiktig med øyelokkmassasjen på undersiden når man har fått satt inn tåreplugger, for plutselig hadde jeg massert vekk den ene, og det koster noen tusenlapper å få satt inn en ny…

Se video nederst som viser hvordan du kan massere øyelokkene med fingeren

Lyskilder og sittestilling

Jeg har lært at synet trenger riktig lys, så det er viktig med gode lyskilder, men man må unngå blending. For sterkt lys kan også gjøre deg sliten. Du kan løse dette ved å justere lysstyrken på skjermen og sørge for at bordet du sitter ved står vinkelrett mot vinduet i rommet.

Riktig sittestilling er også viktig for synet, så sørg for at plassering og høyde på skjermen og bordet er tilpasset deg. Om du sitter feil kan du ende opp med stiv nakke og hodepine. Synsforholdene du har når du jobber har konsekvenser for kroppsstillingen, og kan derfor føre til muskel- og skjelettplager. Øynene er ikke skapt for langvarige synsoppgaver på nært hold.

Skjermen skal være plassert slik at du ser litt nedover. En god stol, så du sitter godt og får rettet deg opp, er også viktig. Skjermbriller kan også være en god idé. Arbeidstakere som arbeider ved dataskjerm, har rett til å få dekket synsundersøkelse og eventuelt databriller eller skjermbriller av arbeidsgiver.

LES OGSÅ: Spondyloartritt – Ikke bare vondt i ryggen!

Husk å blunke!

Dessuten er det viktig å være bevisst på å blunke! Sitter du ved skjerm blunker du automatisk mye sjeldnere, og det kan føre til ubehag og uklart syn. Ta også jevnlige pauser fra skjermen og beveg deg litt, gjerne ute i frisk luft. Om du ikke kan ta slike pauser, pass på at du i hvert fall ser bort fra skjermen med jevne mellomrom.

Husk at telefonen også har skjerm, så pausen skal ikke brukes til å sjekke ting på den.

Sunne matpakker med mye fiskepordukter
Kosthold som er riktig på omega 3 bidrar til bedre tårefilm og mindre tørre øyne. Foto: Merci Flebu Abrahamsen, Norwegian Seafood Council

Om du kjenner du får ubehag av all skjermtiden kan det være til hjelp å bruke kunstig tårevæske. Det er mulig å kjøpe flere ulike produkter uten resept. Om du diagnostiseres med tørre øyne kan du få tårevæsken på blå resept.

Riktige fettsyrer og vann

Mat og drikke kan også ha betydning for øyehelsen din. Kosthold som er rikt på omega 3 bidrar til bedre tårefilm og mindre tørre øyne. Spis gjerne litt frukt og nøtter i pausene, så får du både i deg riktige fettsyrer og litt energi for å kunne opprettholde konsentrasjonen. Sørg også for å drikke godt med vann gjennom hele dagen.

Tenk også på inneklimaet ditt. Spesielt om vinteren er luften innendørs mye tørrere på grunn av oppvarming. En luftrenser og luftfukter kan gjøre inneklimaet og øyehelsen din bedre.

Hendelsene beskrevet i artikkelen er basert på undertegnedes egen erfaring og opplevelse. Ingen av legene omtalt er identifiserbare, og er derfor ikke forespurt om deres side av saken. Jeg har på ingen måte hatt noen fordeler av at Tørreøyneklinikken nevnes, og har betalt alle behandlinger selv.

Denne artikkelen sto første gang på trykk i Spondylitten 1-21. Det er kun noen av artiklene fra bladet som legges ut åpent på nett. Dersom du vil lese alle artikler kan du melde deg inn i Spafo Norge via denne lenken. Da får du også tilgang på tidligere utgivelser av Spondylitten i vårt digitale arkiv.

FÅ NY KUNNSKAP MED OSS! MELD DEG INN I SPAFO NORGE OG LES MEDLEMSBLADET VÅRT

Her kan du se en video med tips om hvordan du gjennomfører øyelokkmassasje, men husk at du bør varme opp området med varmepakninger på minimum 40 grader i ti minutter før du starter.

Kanskje du også liker disse: