Disse biologiske medisinene er godkjent for de ulike spondyloartrittene

Det finnes en rekke biologiske medisiner på markedet. Det er ulike produkter som er godkjent for bruk ved de ulike diagnosene.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

Artikkelen er oppdatert med nye legemidler i mai 2018

Her finner du en oversikt over biologiske legemidler som er godkjent for bruk ved de ulike spondyloartrittdiagnosene. Hvilke av legemidlene som anbefales som førstevalg for de ulike diagnosene varierer fra år til år, etter en anbudsrunde. For biologiske legemidler er det opprettet en egen spesialistgruppe i LIS, som vurderer de tilbudene som kommer fra legemiddelindustrien.

LES OGSÅ: Reduksjon i leddforandringer med biologisk medisin

Fra 1. mai 2018 til 30. april 2019 er infusjonsbehandling på sykehus og hjemmebehandling sidestilt i anbudsrunden. For de fleste spondyloartrittdiagnosene betyr det at det er den nye biotilsvarende til infliksimab, kallt Zessly, som er anbefalt å bruke. Den er imidlertid ikke tilgjengelig på det norske markedet før september 2018. Fram til det er det biotilsvarende Inflectra som er billigst i anbudsrunden.

LIS-anbefalingene nevner kun de rimeligste medisinene. I septemberutgaven av Spondylitten vil du finne en oversikt over anbefalingene for behandling av alle spondyloartrittdiagnosene for inneværende periode.

Flere er godkjent

Det finnes mange ulike biologiske preparater, og LIS-listene nevner bare de som er anbefalt med tanke på lavest mulig pris. Det betyr at det kan finnes flere alternativer som er godkjent for behandling av de ulike diagnosene, men som ikke står i anbudslistene akkurat nå.

LES OGSÅ: PsA-pasienter blir kasteballer mellom leger

Disse biologiske- og biotilsvarende medisinene er godkjent for behandling av de ulike spondyloartrittene:

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.