Dame hever føttene opp fra en stabel med bøker

Du kan trene bort fotsmertene

Smerter i hælene og senene under foten kan redusere funksjonen din betydelig. Med noen styrkeøvelser annenhver dag i noen uker kan du bli kvitt plagene.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

Mange revmatikere sliter med smerter i føttene. Dersom du ikke tar vare på føttene dine, bruker dårlige og utslitte sko og ikke bryr deg om god fothelse, er det stor sannsynlighet for at du har, eller får, et problem relatert til føttene dine.

Plantarfascien

Noen spondyloartrittpasienter får betennelse i senefestene (entesopati). Det kan for eksempel være i sitteknuter, rundt hæler, albuer, i kjeven og i ribbensfester. Det kan være svært smertefullt når det setter seg i føttene og mange vil oppleve at det blir vanskelig å opprettholde den vanlige aktiviteten.

På undersiden av foten har vi en seneplate som kalles plantarfascien. Den er festet under foten på fremsiden av hælbenet og går i vifteform frem mot tærne. Plantar fasciitt er irritasjon i dette senelignende bindevevet under foten.

Lidelsen skyldes i stor grad overbelastning av festet på hælbenet, enten i form av hopping, løping, gange eller stilleståing på harde underlag. Ofte kommer dette i kombinasjon med dårlig fottøy. Er man i tillegg hulfot, plattfot eller overvektig er man ekstra utsatt.

Overbelastningen forårsaker mikrotraumer og små rifter i fascien. Dette fører til arrvev og slitasje av bindevevet.

LES OGSÅ: En seng til foten

Hælspore

Om man går lenge med irritasjon av plantarfascien kan det utvikle seg en hælspore. Det er små deponeringer av kalk i senedraget, eller påleiringer i hælbeinet, men du kan også ha hælspore uten symptomer. Det er imidlertid ikke disse kalkpåleiringene som skaper smerten, men plantar fasciitt. Å ha smerter i buen under foten betyr ikke nødvendigvis at du har hælspore.

Hælsmerten kan føles skarp som knivstikk, eller som en tegnestift på undersiden av foten. Den er vanligvis verst når du reiser deg etter å ha sittet eller ligget en stund, skriver nemus.no.

Gode sko, spesialtilpassede såler, variasjon i treningen og fotøvelser vil kunne hjelpe på smertene.

LES OGSÅ: Lidenskap for føtter

Tren bort smerten

Det er gjort mange studier på plantar fasciitt og hælsporer og det er flere ting du kan gjøre selv for å bli kvitt smertene.

En engelsk studie fra 2014 viser gode resultater når pasientene med plantar fasciitt, verifisert med ultralyd, gjorde tøyeøvelser av plantarfascien med høy belastning. Dette gjorde de annen hver dag i tre måneder.

Målet var å finne ut hva som virket best; sko med innleggssåler og vanlig tøying av plantarfascien, eller sko med innleggssåler og styrketrening med høy belastning.

Det deltok 48 pasienter og forskerne konkluderer med at de som gjorde styrkeøvelsene fikk raskere reduksjon i smerte og bedring i funksjon. Etter en måned og et halvt år var det ingen forskjell mellom resultatene i de to gruppene, men etter ett år så man at gruppen med høy belastning hadde bedre resultater når det gjaldt selvrapportering av smerte og funksjon.

For å lære hvordan du skal trene bort hælsmertene må du logge deg inn med medlemsnummeret ditt. Da får du også se en video av øvelsene. Artikkelen fortsetter etter videoen.

DET KOSTER 250 KRONER I ÅRET Å BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE OG FAST LESER AV SPONDYLITTEN

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.