En bekhterever på kiropraktorbenken

Kan en kiropraktor hjelpe en bekhterever? Jeg var tvilende, men oppdaget at jeg fikk tilbake bevegeligheten ganske raskt.

Før jeg fikk diagnosen bekhterev kranglet ryggen i flere år. I en kort periode gikk jeg hos en kiropraktor, men kun etter få ganger sa han at dette var noe han ikke kunne hjelpe meg med. Han sendte meg derfor til en massør, som jeg trodde forsøkte å ta livet av meg. Under den første behandlingen skrek jeg så fælt, at mannen som lå og ventet med varmepakninger i avlukket ved siden av, begynte å kle på seg for å dra hjem.

– Kan brekke noe

Etter det har jeg alltid trodd at kiropraktorer og massører, uten god kjennskap til revmatisme, ikke er behandlingsformer for meg. Jeg har også fått høre i flere sammenhenger at kiropraktikk ikke er tingen for bekhterevere. Jeg har blant annet fått høre at de er for hardhendte, de gjør bare noen få knekk og at de ikke når til roten av problemet. I tillegg har jeg hørt at behandlingen kan føre til at man brekker noe. Og la for Guds skyld ikke en kiropraktor gjøre noe med nakken din! Alt dette bekreftet hva min første kiropraktor sa – det var ikke noe denne spesialistgruppen kunne gjøre for meg.

LES OGSÅ: Kiropraktikk og spondyloartritter

Tilfeldigheter

En vinter ville tilfeldighetene det slik at jeg i min jobb som journalist i en lokalavis i Oslo skulle ut og dekke åpningen av en ny klinikk i nærmiljøet. På Ryenklinikken jobbet de tverrfaglig med kiropraktorvakt, akupunktør, fysioterapeut og massør. Kiropraktorene Magnus Willanger og Petter Melcher tegnet og fortalte om klinikken og startet plutselig å snakke om bekhterevpasienter.

Tegning av dame med muskelsmerter i siden
Jeg hadde kramper i venstre side og måtte gå helt skjevt for å ikke trigge dem
Illustrasjon: Axel Kock

– Vi behandler mange bekhterevpasienter. Vi har anskaffet en egen traksjonsbenk, som er svært godt egnet for å øke bevegeligheten i leddene i ryggraden til denne pasientgruppen, fortalte Petter.

Jeg ble selvfølgelig nysgjerrig, spurte og grov litt på egne vegne, men lot det hele ligge. Jeg var jo på jobb.

LES OGSÅ: Ventet 50 år på en diagnose!

Ingenting hjalp

Få dager etterpå hadde kroppen min slått seg helt vrang. Jeg hadde dundrende hodepine, svært dårlig rotasjon i nakken og var stiv som en pinne, særlig i øvre del av ryggen. Hver minste bevegelse gjorde vondt. Vanlig fysioterapi hjalp ikke, trening hjalp ikke, smertestillende hjalp ikke og TENS-behandling hjalp ikke. Desperat ringte jeg og spurte om en av kiropraktorene på Ryenklinikken kunne hjelpe meg. Siden de har kiropraktorvakt hele året, fikk jeg time samme dag.

Bannet og gråt

Behandlingen var helt jævlig! Manipulasjonen av ryggsøylen var for så vidt grei, men triggerpunktene han fant gjorde at jeg sprellet på benken. Jeg skrek, bannet og tårene spratt. I tillegg ville Petter at jeg skulle svare på spørsmål om trening og livet generelt, mens han boret albuen ned i triggerpunktene i rumpa mi. Hadde han ikke stått i andre enden ville jeg i ren refleks ha dratt til ham, så vondt gjorde det.

– Det er ikke noe poeng å bare stryke deg over ryggen, sa han og la til at han skulle slippe ned bekkenet mitt noen ganger.

– Hæ?

– Kiropraktorbenken har en «dropdel» som faller ned når du legger på litt press. Dette øker bevegeligheten i bekkenet, forklarte han.

Det gjorde ikke vondt, jeg merket egentlig ikke så veldig mye til det, men jeg kjente at et eller annet skjedde med bekkenet mitt.

Brak i nakken

Så beveget han seg opp mot nakken min. Jeg har vært hos manuellterapeut noen få ganger, og der manipulerer de også nakker. Derfor var jeg ikke så veldig redd da han ba meg legge hodet litt på skakke. Jeg visste at det gjaldt å slappe av, trekke pusten dypt og vente på «braket». Det braket veldig – på begge sider. Det var godt å kjenne den aller verste stivheten forsvinne fra den vonde nakken.

«Strekkeren»

Så bar det over på spesialbenken – en traksjonsbenk – som jeg kaller «strekkeren». Benken har en «løs» del, som gjør det mulig å strekke og tøye ryggraden. I tillegg kan man strekke og rotere ut til sidene.

Jeg la meg på magen og begge bena ble bundet fast ved anklene. Jeg spurte litt engstelig om dette kom til å gjøre vondt. Det kunne jo være han hadde skrikene mine fra den andre benken friskt i minne og ville unngå et spark i familiejuvelene. Men nei, det var for å få skikkelig strekk, forklarte Petter.

Han la den ene hånden øverst på ryggen min og holdt igjen, mens han lot den bevegelige delen av benken strekke virvlene fra hverandre. Del etter del av ryggen min gikk han gjennom. Særlig den øverste delen av ryggen, som jeg nå har lært heter brystryggen, var det bare godt å få strukket ut. Når han nærmet seg overgangen til korsryggen gjorde det derimot mere vondt. Helt nederst var det svært smertefullt. Plutselig var det hele over. Til sammen hadde det bare tatt rundt 20 minutter.

Dampveivals

Da jeg kom hjem var jeg helt slått ut. Det føltes som om jeg var kjørt over av en dampveivals! Jeg var trøtt og sov for det meste på sofaen resten av kvelden. Dagen etter var jeg også ganske utafor, men så begynte det å komme seg. To dager senere skulle jeg tilbake til ny behandling. Jeg var fortsatt veldig øm i triggerpunktene, men det var merkbart at noe hadde løsnet. Både nakken og ryggsøylen var mer bevegelig. En plagsom høyreside etter litt feil trening på behandlingsreise seks måneder tidligere, var også begynt å bli bedre. Min tredje behandling hadde jeg fire dager senere. Da hadde jeg fått igjen mye av bevegeligheten min og kunne trene skikkelig igjen.

LES OGSÅ: Medisinsk Qi Gong kan hjelpe på leddsmertene

Forebygging

Petter anbefalte meg å komme til forebyggende behandling ca. en gang i måneden. Det måtte jeg tenke på. Første konsultasjon koster 500 kroner og de neste timene 300 kroner stykket. Det er mange ting som konkurrerer om lønninga hver måned. Tiden gikk og jeg kjente jeg ble stivere igjen. Men jeg ignorerte tegnene. Jeg var på flyttefot og hadde mye å styre med, så jeg tenkte jeg skulle vente til alt det var over.

Fire måneder etter at jeg hadde vært på min første kiropraktorbehandling ble jeg så stiv at kroppen nektet å samarbeide. I lunsjen på jobben fikk jeg enorme kramper i venstre side og jeg måtte gå helt skjevt for å ikke trigge dem. Tårene sprutet og jeg hadde det ikke særlig godt.

Ut med staver

Jeg fikk time på kiropraktorvakta på timen. Petter strøk meg ikke over ryggen denne gangen heller. På nytt lå jeg på benken hans og sprellet, skrek, gråt og bannet. Nok en gang følte jeg meg overkjørt av en dampveivals når han var ferdig. Men jeg visste at det ville ende godt og at jeg ville bli løsere.

Dame som går stavgang
Jeg ble bedt om å gå tur med staver for å øke bevegeligheten. Illustrasjonsfoto

– Kom deg ut på tur med stavene. Du må få opp bevegeligheten, formante Petter.

Selv om jeg var trøtt som en strømpe, og mest hadde lyst til å krype under dyna, tok jeg stavene lydig fatt og vandret sakte langsmed Østensjøvannet i Oslo i 40 minutter. Dagen etter var jeg tilbake på benken, løsere, men fortsatt gjorde det veldig vondt. Nok en gang gikk jeg stavgang for å øke bevegeligheten. Den tredje behandlingen fikk jeg fem dager senere, og både Petter og jeg var fornøyde med resultatet.

Positiv opplevelse

Å gå til en kiropraktor har for meg vært en svært positiv opplevelse. Jeg ble overrasket over hvor mye han kunne hjelpe meg som er bekhterever. Jeg vet at jeg bør være flink å gå dit jevnlig for å forbygge, men det er en kostbar behandlingsform. Noe av kostnaden subsidieres direkte fra NAV, men egenandelen er høy for oss med allerede store utgifter til sykdom. Denne utgiften kan man heller ikke trekke fra på særfradraget for store sykdomsutgifter på skatten.

For meg blir det dermed hele tiden en avveining om jeg føler jeg skal prioritere dette eller noe annet. Uansett har jeg nå gjort en avtale om at jeg skal tilbake om ca. to måneder. Så får jeg ta en time om gangen og se om jeg klarer å unngå å stivne helt til igjen.

BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN DU OGSÅ!

Kanskje du også liker disse: