Portrettbilde av Gunnstein Bakland

Forkortet levetid for bekhterevere

Pasienter med Bekhterevs sykdom har en betydelig økt risiko for en forkortet levetid sammenlignet med normalbefolkningen. Det er særlig bekhterevere uten medisinering som har høyest risiko for tidlig død.

Tekst: Elisabeth Øvreberg, Universitetet i Tromsø

Bekhterevs sykdom starter ofte i midten av 20-årene. Stivhet i ryggen om morgenen er ett av symptomene på denne sykdommen, som kan være genetisk betinget. Bekhterev er spesielt utbredt i Nord-Norge og forskning ved Universitetet i Tromsø viser at denne pasientgruppen har en kortere levetid enn normalbefolkningen.

LES OGSÅ: Nye muligheter for diagnosen spondyloartritt

Betennelse i kroppen

– Vi identifiserte alle pasienter som var registrert med diagnose Bekhterevs sykdom ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) etter 1978. Vi fant ut at de har en overdødelighet på 60 prosent, sier stipendiat ved Det helsevitenskapelige fakultet, Gunnstein Bakland.

Han forklarer tallet med at hvis man følger en normalbefolkning over en tidsepoke, så forventer man for eksempel at 100 personer skal dø, men hvis man i stedet følger pasienter med Bekhterevs sykdom ­– så dør 160 personer.

– De har en redusert overlevelse sammenlignet med det som er forventet, og det er særlig forekomsten av betennelse i kroppen som knyttes opp mot mortalitet.

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.