Forstoppelse på grunn av medisinbruk plager mange

For å dempe smerter må noen revmatikere ty til morfinpreparater. Mange får plagsomme bivirkninger av smertebehandlingen, som for eksempel forstoppelse.

Det er viktig å dempe smertene og den revmatiske betennelsen i kroppen. Ofte gjøres det med medisiner som paracetamol og NSAIDs, som for eksempel Ibux, Orudis, Vimovo og Voltaren. Noen ganger trenger man imidlertid sterkere lut for å få bukt med smertene og må bygge på med opioider for å få kontroll på smertene. De finnes i ulike varianter.

Morfin

De middels sterke smertestillende legemidlene kaller vi B-preparater, som er svakere opioider. Det er legemidler med morfinlignende effekt. Statens Legemiddelverk har plassert disse i en egen reseptgruppe fordi de kan være vanedannende og har misbruksfare.

På øverste trinn i smertetrappen finner vi de sterkeste smertestillende medisinene, som er opioider i kategorien A-preparater. Reseptgruppe A er vurdert av Statens Legemiddelverk å være vanedannende og ha høy misbruksfare. Disse heter blant annet OxyNorm, OxyContin, Ketorax og smerteplaster, som Norspan og Fentanyl. Opioider innenfor både A- og B-preparater har en dempende effekt på hjernen i tillegg til at de er smertestillende.

LES OGSÅ: Revmatikere og sterke smertestillende medisiner

Påvirker dagliglivet

En ganske vanlig bivirkning av disse opioidene er forstoppelse, men dette er lite kjent, melder Revmatikerforbundet i sitt R-magasin. De har gjennomført en spørreundersøkelse blant sine medlemmer, som viser at syv av ti bruker smertestillende medisin på grunn av sin kroniske sykdom.

Om lag en av tre har brukt opioider mot kroniske smerter det siste halve året. Revmatikerforbundets undersøkelse viser at en av fire har vært så forstoppet på grunn av medisinbruk at de har valgt å slutte, eller redusere, den smertestillende behandlingen.

Nesten halvparten forteller at forstoppelsen har påvirket dagliglivet negativt. Det gjelder aktiviteter som sosialt liv, hvor over 70 prosent rapporterer en negativ effekt. Nesten 50 prosent oppgir at den fysiske aktiviteten blir påvirket og for 26 prosent har forstoppelsen påvirket samlivet. Over 20 prosent rapporterer også at arbeidslivet har fått lide.

LES OGSÅ: Kastrering var behandling for spondyloartritt

Flere bivirkninger

Fire av ti opplyser at de ikke har fått informasjon om at forstoppelse kan forekomme ved bruk av opioider. Andre bivirkninger kan være utmattelse, håravfall, smerter andre steder i kroppen og hjertesykdom, opplyser R-magasinet.

Norsk Helseinformatikk forteller at vanlige bivirkninger ved morfinbehandling også kan være kvalme og oppkast, døsighet og ustøhet. Munntørrhet, forvirring, drømmeaktivitet, hallusinasjoner, svetting, muskelrykninger og åndedrettspåvirkning.

Behandling av forstoppelse bør være en kombinasjon av riktig kost, mest mulig fysisk aktivitet og forskrivning av lakserende medisin som både stimulerer tarmen og mykner tarminnholdet. Det er også lurt å drikke mye vann når du tar medisinene dine.

Tidligere har en del pasienter fått beskjed om at en noen lakserende medisin kan skade tarmen, men fra gastroenterologisk avdeling på Ahus får Spondylitten vite at det er en myte. De råder pasientene til å benytte slike preparater, dersom det er behov for det. Det kan for eksempel være pulvermikstur du blander i vann, som Movicol, eller flytende mikstur, som Lactulose. Følg alltid legens anbefaling, samt råd og veiledning i pakningsvedlegg.

Det er klokt å føre en behandlingsdagbok der også avføringsvanene registreres. Avføring hver tredje dag er minstekravet. Hvis avføring uteblir, bør økt dose lakserende medisin vurderes. Stikkpille­ behandling og/eller klysterbehandling kan også være aktuelle tiltak. Dersom behovet for slik behandling får den respekt det fortjener fra begynnelsen av, blir forstoppelse neppe noe stort problem, skriver nettsiden i sin pasienthåndbok.

Det har også kommet en ny medisin som behandler opioidforårsaket forstoppelse, som tilgjengelig på blå resept i Norge. Moventig (naloksegol) refunderes for pasienter med kroniske smerter, eller i palliativ behandling, som ikke har tilstrekkelig effekt av vanlig avførende midler.

Det finnes også matvarer som kan hjelpe, som svisker og sviskejuice og tørkede aprikoser. Bløtlagte linfrø kan også hjelpe noen. Lakris har også en lakserende effekt, men man må gjerne opp i ganske store mengder for at det skal hjelpe, noe som ikke er anbefalt. Lakris kan gi bivirkninger som kan være farlige, som blant annet høyt blodtrykk.

LES OGSÅ: Nye biologiske medisiner gir håp

FÅ NY KUNNSKAP! LES SPONDYLITTEN DU OGSÅ!

Kanskje du også liker disse: