God forberedelse gjør det lettere å bli hørt hos legen

Nå kan du få tilgang til nyttige verktøy som kan være til hjelp i fasene før, under og etter legebesøket. Gratis dagbok, veiledningsskjema og ordbok med vanskelige ord kan være god hjelp i dialogen med de som behandler deg.

Legetimene er en anledning til å diskutere hvordan du har det og hvor bra behandlingen din virker. Timene er ofte korte og fylles med medisinske undersøkelser og prøver. Enten du er første gangen hos legen på grunn av ryggplagene dine, eller du er innom for kontroll hos revmatologen, er det fort gjort å glemme hvordan den siste tiden har vært og hva som har plaget deg mest.

Skriv ned viktige ting

Noen får også ny revmatolog hver gang de kommer til kontroll. For å unngå at det som er viktig for din situasjon blir nedprioritert i timen, kan du selv bidra, så du føler deg fornøyd og hørt. Tenk gjennom hvordan du har hatt det siden forrige legetime.

Dagbok for å notere hvordan du har hatt det siste tiden
I dagboken kan du notere hvordan sykdommen din har vært den siste tiden.

Gratis dagbok

En dagbok med oversikt over hendelser eller bekymringer kan være et nyttig verktøy. Hvordan du føler deg fra dag til dag kan være en indikasjon på hvor godt tilstanden din håndteres og om noe bør endres i behandlingen. Det kan også være lurt å spørre familie og venner om de kan minne deg på ting du har gjort eller sagt, og hvordan det påvirket deg.

En gratis dagbok du kan notere i ukene før legetimene, er tilgjengelig her.

LES OGSÅ: Revmatologens diagnosejakt for vond rygg

Veiledningsskjema

På nettsiden Spøromryggsmerte.no har vi laget en veiledning, som du kan skrive ut og fylle ut før legetimen. Det er gratis å laste ned. Da er det lettere å huske hvordan du har hatt det siden siste besøk. Skjemaet tar for seg temaer som daglige aktiviteter, søvn, arbeid, familie, smerter, stivhet etc. Du krysser av på en skala fra 0-10. Veiledningen er laget med tanke på de som har/kan ha ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom), men kan fint brukes av andre med inflammatoriske revmatiske sykdommer også.

Tre enkle regler gjør det enklere å forberede seg til legetimen:

  • Overveie – Huk av de to eller tre viktigste temaene for deg på skjemaet, og skriv tre spørsmål tilknyttet dem. Det kan for eksempel være ting som oppbluss av sykdommen, mobilitet, tilleggssykdommer, behandling, fatigue/tretthet og bivirkninger.
  • Vurdere – Hvordan du har hatt det emosjonelt er veldig viktig. Det er ingen grunn til å være flau over å dele følelsene dine med legen. Mange velger for eksempel å ikke snakke om at de er deprimert, eller sliter med fatigue, og at den utmattende trettheten har større påvirkning på livskvaliteten enn grunnsykdommen i seg selv. Hvordan du føler deg fra dag til dag kan være en indikasjon på hvor godt tilstanden din håndteres.
  • Forberede – I tillegg til spørsmålene du har skrevet, vil legen din også ha spørsmål til deg. Vær ærlig. Grip sjansen til å fortelle legen din nøyaktig hvordan symptomene dine har påvirket deg, slik at legen kan ta avgjørelser om fremtidig behandling basert på informasjonen du har gitt.

BLIR DU SETT AV DE SOM BEHANDLER DEG?

Ta det viktigste først

Snakk om det som bekymrer deg mest når timen begynner. Det vil hjelpe legen med å holde fokus på det som er viktig for deg. En kronisk sykdom som ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom) svinger gjennom livet, og det er viktig å behandle eventuelle betennelser og plager som gjør at du ikke fungerer godt i hverdagen.

Skjema med ting å tenke på før legetimen
Et skjema for å forberede seg til legetimen kan være veldig nyttig.

Legen din vil muligens:

  • Utføre en klinisk undersøkelse, som å overvåke fleksibiliteten i ribbeina og ryggrad.
  • Stille spørsmål om spesifikke symptomer du har opplevd (smerte, trøtthet, stivhet).
  • Vurdere innvirkningen sykdommen har på dine daglige aktiviteter (arbeid, sosialt liv).
  • Snakke om medisineringen din, om du har kunnet ta den slik den ble skrevet ut og om du har hatt bivirkninger.
  • Identifisere og håndtere eventuelle komplikasjoner rundt sykdommen eller den medisinske behandlingen.

LES OGSÅ: Ny muligheter for diagnosen spondyloartritt

Ordbok

Du vil også finne en ordbok på kampanjenettsiden, som forklarer vanskelige ord. Da blir det lettere å ha en dialog med legen og forstå hva det snakkes om.

STØTT SPAFO NORGES FRIVILLIGE ARBEID – BLI MEDLEM OG LESER AV SPONDYLITTEN I DAG!

Tidlig diagnose

Den digitale kampanjen Spøromryggsmerte.no setter fokus på vedvarende ryggsmerter og diagnostisering.

Ønsket er å fange tidlig opp de som kan ha ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom) og gi informasjon om hvordan de kan ha en god dialog med legen om symptomene de opplever. Kampanjen er et samarbeid mellom Spafo Norge, Norsk Revmatikerforbund (NRF) og legemiddelfirmaet Novartis.

Den er rettet mot folk som opplever kroniske ryggsmerter. Målet er å få dem til å spørre legen om symptomene, noe som kan bidra til tidlig diagnose og behandling, og gjøre det mulig å leve aktive og gode liv med sykdommen.

Du kommer til kampanjenettsiden ved å klikke på bildet under

Kanskje du også liker disse: