Gratis hjelpemidler fra NAV for å bedre seksuell helse

Dersom du har nedsatt seksuell funksjon på et eller annet vis kan du søke om seksualtekniske hjelpemidler fra NAV. Det er gratis og krever bare at legen din sender inn en rekvisisjon om hva du har behov for.

Både menn og kvinner som lever med inflammatorisk revmatisk sykdom kan oppleve at de har dårligere seksuell funksjon enn før de ble syke. For noen er det bivirkninger av medisiner som kan skape problematikken. For andre kan smerter fra ledd, hud eller mage, samt nedsatt bevegelighet i rygg, nakke, hofter og hender skape problemer med å opprettholde et seksualliv. Det vil også kunne være vanskelig å få orgasme for noen, om det er utfordrende å holde på lenge nok når man har mye smerter og stivhet.

Varig utfordring

– Det finnes en rekke hjelpemidler for de som har denne typen utfordringer, men mange er ikke klar over at det finnes slike hjelpemidler man kan få rekvirert fra NAV, forteller Aron Willems.

Han er lege og ansatt i Quintet i Bergen, som leverer en rekke hjelpemidler til NAV innenfor denne kategorien. På nav.no er det beskrevet hvem som kan ha rett på å få utlevert denne typen hjelpemidler.

Hvis du på grunn av sykdom eller skade har dårlig eller ingen seksuell funksjonsevne, kan du få stønad til seksualtekniske hjelpemidler. Funksjonsevnen må være varig (mer enn to år) og vesentlig nedsatt. Du må ha gjennomgått en medisinsk vurdering som konkluderer med at videre medisinsk behandling ikke vil bedre funksjonsevnen. Hjelpemidlet må være vurdert av lege som nødvendig og hensiktsmessig, står det om ordningen.

LES OGSÅ: Når sexlysten har gjemt seg

Rett til god seksuell helse

Seksuell helse hos pasienter med revmatisk sykdom er dessverre ofte underprioritert hos helsepersonell, så det kan godt være du kommer til legen din og opplever at vedkommende ikke er klar over at det finnes mulighet for å søke om denne typen hjelpemidler.

– Alle har rett til god seksuell helse, uansett alder, sykdom, kjønn, legning, om man er i et parforhold eller ikke. Dersom din seksualfunksjon kan bedres ved hjelp av et eller flere hjelpemidler, har du rett til å få dekket dette kostnadsfritt gjennom NAV via søknad fra lege, sier Dr. Willems.

Dr. Aron Willems blar i brosjyre over seksualtekniske hjelpemider
Dr. Aron Willems gir gode råd om hvordan man kan gå fram for å søke om seksualtekniske hjelpemidler fra NAV. Foto: Petter Wikendahl

Han forklarer at det er forskjell på det som regnes som hjelpemidler og det som anses som behandlingshjelpemidler. Behandlingshjelpemidler er underlagt spesialisthelsetjenesten og HELFO. Da er det andre rutiner og krav til dokumentasjon når behandlingshjelpemiddelet skal benyttes som ledd i behandling. Blant annet kreves det vurdering av spesialist.

– Søknad om hjelpemidler på rammeavtale fra NAV skal imidlertid avlaste pasienten i hverdagen, og har en enkel rekvireringsprosess. Den krever ikke annen dokumentasjon enn at legen anser at du har behov for hjelpemiddelet, sier han.

Nedsatt seksuell funksjon

Når det gjelder seksualtekniske hjelpemidler kreves det at pasienten har nedsatt seksuell funksjon på et eller annet vis. Dette gjelder uansett om du har en partner eller ikke. Det kan omfatte flere ting, som for eksempel nedsatt sexlyst (libido) og problemer med ereksjon. Det kan være på grunn av medisinbruk, fatigue (utmattende trøtthet), mye smerter eller at man blir eldre. Når alderen vår øker endres hormonene våre, og både kvinner og menn kan oppleve utfordringer som nedsatt sexlyst, tørre slimhinner og ereksjonssvikt.

Det kan også dreie seg om nedsatt sensibilitet, eller smerter ved samleie (dyspareuni). Dyspareuni kan skyldes sykelige forandringer, tørrhet i skjeden ved østrogenmangel eller manglende seksuell tenning. En kraftig bakoverbøyd livmor, eller sykdom som for eksempel betennelser i det lille bekkens organer, kan også gi opphav til dype støtsmerter. Dyspareuni opptrer oftest hos kvinner, men kan også forekomme hos menn. Vaginisme, som blant annet kjennetegnes ved smerter ved vaginal inntrenging med penis, finger eller andre objekter, kan også skape utfordringer for sexlivet.

De som har enteroartritt, som er inflammatorisk tarmsykdom med leddplager, kan også oppleve smerter og utfordringer i forhold til analfistler. Mange er ikke klar over at fordøyelsesproblemer kan ha sammenheng med stram bekkenbunnsmuskulatur, analkramper, hemoroider, impotens og smerter under samleiet.

Orgasmeproblemer

Det samme kan andre typer bekkensmerter eller bekkenbunnsdysfunksjon. Betennelser og/eller tilstivning i iliosakralleddene, som mange med spondyloartritt opplever, kan for eksempel gjøre det svært smertefullt å ha samleie. Generelt kan mye smerter og betennelser føre til tilstivning og ødelagte ledd, noe som kan gjøre sex utfordrende. Smerter i armer og hender, samt dårlig grepsstyrke, kan for eksempel bidra til redusert seksuell funksjon.

– Det kan også dreie seg om problemer med å få orgasme, som at man for eksempel ikke har utholdenhet nok til å holde på lenge nok for å få orgasme, eller at det er for vondt å holde på lenge nok, forklarer Dr. Willems.

Lege som prater med en pasient
Rekvireringen av seksualtekniske hjelpemidler krever at pasientene tør å ta opp problemet med legen sin og forklare litt om behovet. Foto: Monkeybusinessimages/Dreamstime.com

Den store IMAS-undersøkelsen avdekker at det å ha aksial spondyloartritt har en stor påvirkning på pasientenes seksualliv. Det som sterkest assosieres med lavere frekvens av intimitet er funksjonelle begrensninger, verre forhold med partneren og manglende fysisk aktivitet.

– Høy sykdomsaktivitet, stivhet, smerter og funksjonstap påvirker hyppigheten av seksuell kontakt med partneren. Om de har tilgang til medikamentell behandling påvirker også pasientenes grad av intimitet, uttalte professor Marco Garrido-Cumbrera under et foredrag på revmatologikongressen EULAR 2020.

Han presiserte at det ikke er diagnosen alene, men flere andre forhold som også spiller inn på intimitetsfrekvensen.

Rammer partner også

Når det gjelder seksuell helse og dårlig funksjonalitet tas det som oftest opp i sammenheng med manglende fertilitet eller at sexlivet ikke fungerer sammen med partner. En tyrkisk studie har sett på seksuell tilfredshet og seksuell dysfunksjon hos partnere til de med ankyloserende spondylitt (AS). Det viser seg at både kvinnelige og mannlige partnere fungerer dårligere på det seksuelle området. Forskerne forklarer at aktuelle studier viste at de fleste pasienter med AS viser seg å ha seksuelle problemer, og det er ikke bare deformerte ledd som er utfordringen, men også smerter ved samleie.

– Reduksjon i bevegelsesområdet til hofteleddet på grunn av AS kompliserer den seksuelle aktiviteten, og kan føre til bekkensmerter og seksuell dysfunksjon, skriver de.

LES OGSÅ: – Kjærligheten tåler mer når dere kan snakke åpent

Alene eller sammen

Det som ofte glemmes når man snakker om seksuell helse er imidlertid de som ikke har en partner, men som likevel har behov for et godt seksualliv. En mann uten partner, men med vonde hender på grunn av sykdommen sin, vil kunne ha problemer med å onanere på vanlig måte.

Da kan et hjelpemiddel i forbindelse med dette være en god løsning, så han får avlastning for smertene. En kvinne med revmatisk sykdom kan også ha problemer med å bruke hendene til onani, og det kan være vondt og tungt for armene å holde en dildo eller vibrator.

– Det finnes løsninger, og noen ganger må man ha litt fantasi og prøve ut nye ting. Det kan for eksempel være at man kan feste vibratoren et sted, så man slipper å holde den, sier Dr. Willems.

Lege tilpasser ortose til en en håndortose
Har du smerter og leddproblemer i hendene kan det være vanskelig å bruke hendene til onani og holde hjelpemidler. Foto: Tom Claes/Unsplash

Flere av hjelpemidlene fra NAV kan også brukes sammen med partner, enten fordi du selv har utfordringer, eller at du har en partner som har det, og at dere derfor har nedsatt seksualfunksjon. Det kan for eksempel være du eller partner har bekkenbunnsproblematikk eller ereksjonssvikt, og trenger et eller flere hjelpemidler dere kan bruke sammen. Noen av hjelpemidlene kan være til hjelp for de med dårlig blodsirkulasjon, smerter i bekkenbunnen, eller spasmer i underlivet.

LES OGSÅ: Manglende sexlyst – Bivirkninger av medisiner eller sykdommen?

Du må tørre å snakke om det

Rekvirering av denne typen hjelpemidler krever at legen fyller ut det digitale skjemaet som ligger på nett hos NAV. Når det er ferdig utfylt genereres det en PDF-fil, som må skrives ut og sendes per post til NAV. Koden til det digitale skjemaet for seksualtekniske hjelpemidler er NAV 10-06.06. Du finner også skjemaet for nedlastning på hjelpemiddeldatabasen.no.

Alle autoriserte leger i Norge kan bestille hjelpemidler for seksuallivet. Legen skal fylle ut diagnosekoden til pasienten, men den har egentlig ingen praktisk betydning, da det ikke er spesifisert noen spesielle diagnoser for å kunne få slike hjelpemidler. Legen fyller også inn personalia og krysser av for hvilket hjelpemiddel det er behov for.

Liste over hvilke produkter man kan søke om finnes på hjelpemiddeldatabasen.no under posten Hjelpemidler for seksuallivet.

En hurtigoversikt over tilgjengelige hjelpemidler finner du på denne lenken.

Det trengs ikke en forklaring og detaljert beskrivelse om hva som er bakgrunnen for behovet. Så lenge legen mener det er et behov skal hjelpemiddelet utleveres, men rekvireringen krever at pasientene tør å ta opp problemet med legen sin.

– Det trengs ikke noen begrunnelse i søknadsskjemaet, men du må jo ha forklart legen hvorfor du har dette behovet, og hvorfor du tenker at hjelpemiddelet kan bedre din seksuelle helse. Så det kommer litt an på hvor mye du tør å fortelle til legen om utfordringene du opplever, sier han.

Gode tips

Hvis du synes det er litt vanskelig å ta opp temaet med legen kan du vise fram denne artikkelen. Da kan du si at du du tror dette er noe som kan hjelpe deg, og at du lurer på om legen kan søke for deg.

– Eventuelt kan man også si at man leste en artikkel om at andre i samme situasjon opplever smerter under samleie og problemer med å få orgasme, og at de kjenner seg igjen i denne problemstillingen. Man kan si at man har fått tips om at det finnes hjelpemidler man kan få via NAV for å bedre dette, og om legen kan fylle ut søknadsskjemaet, råder Dr. Willems.

Foto av to vibrerende Seksualtekniske hjelpemidler
Noen av produktene skal lades opp, og noen kommer i tillegg med fjernkontroll, så man slipper å holde i dem. Foto: Arkiv

Han legger til at legen vil kunne si at dette har han/hun ikke hørt om, men legen vil sjelden nekte å sende en slik enkel rekvisisjon når pasienten tar opp temaet.

– Pasienter kan også ta kontakt med oss, dersom de har spørsmål, eller trenger råd og veiledning, sier han.

Et eget NAV-kontor

Legen bestiller ved å fylle ut rekvisisjonsskjema og sender det til leverandøren av hjelpemiddelet. Seksualtekniske hjelpemidler har med personlige og intime forhold å gjøre, derfor benyttes ikke vanlig saksgang med søknad og vedtak. Denne prosessen innebærer at legen bestiller det seksualtekniske hjelpemidlet direkte fra leverandøren.

I søknadsskjemaet krysser legen av for om leverandøren skal sende hjelpemidlet hjem til deg, eller om legen selv vil levere det til deg. Det er vanligst at det sendes direkte hjem til pasienten. Når rekvisisjonen er sendt inn får du tilsendt hjelpemiddelet etter en kort stund.

– Hjelpemiddelet blir sendt i en diskré forpakning. Det kan også være greit å vite at søknad om hjelpemidler til seksuallivet ikke går til pasientens vanlige NAV-kontor, men til et eget NAV-kontor som kun jobber med dette. Det er viktig for legen å være klar over, og det kan være fint for pasientene å vite, særlig på mindre steder hvor «alle kjenner alle», sier han.

Ny rammeavtale

1. november 2021 ble en ny rammeavtale gjeldende for hvilke produkter man kan søke om for å bedre seksuell funksjon. Den varer i fire år, og listen er utvidet med noen nye produkter for både menn og kvinner. Rammeavtalen omfatter hjelpemidler som er nødvendige og hensiktsmessige for å bedre funksjonsevnen for personer med varig nedsatt seksuell funksjonsevne på grunn av skade, lyte eller sykdom.

– Hvilke seksualtekniske hjelpemidler er omfattet av avtalen, og kan være til nytte for de som på grunn av sin inflammatoriske revmatisk sykdom har utfordringer med seksuallivet?

– Det finnes 18 hjelpemidler på rammeavtale i dag. De fleste av disse er vibratorer i ulike utforminger. Noen vibratorer er spesielt tiltenkt bruk på penis, eksempelvis masturbatorer og penisvibratorer, andre er spesielt for vaginal bruk. De fleste vibratorer kan brukes av alle kjønn. Ellers har vi ulike dilatorsett, som kan være gode ved innføringssmerter i skjeden, og vakuumpumper for erektil dysfunksjon, sier Dr. Willems.

Noen av produktene kommer med fjernkontroll, så man slipper å holde i dem.

LES OGSÅ: Skaper fellesskap og kunnskap med diagnosefilmer og webinarer om spondyloartritt

Finnes enda flere muligheter

Rammeavtalen omfatter produkter det rekvireres mye av, som NAV har inngått fastprisavtale på for å holde kostnadene nede. Utenom rammeavtalen finnes det også mulighet for å få seksualtekniske hjelpemidler, dersom de ikke skulle dekke behovet man har. Det krever imidlertid at legen skriver en dispensasjonssøknad. Det er en fritekst med begrunnelse fra legen om hvorfor pasienten har et behov for et hjelpemiddel utenfor rammeavtalen.

– Man har krav på å få dette dekket, så lenge behovet er godt dokumentert og vurdert av lege.

Da kreves det individuell søknad med utfyllende beskrivelse om behovet og hvorfor ikke de produktene som er på rammeavtalen kan benyttes. Det kan for eksempel være at man har prøvd noen av produktene i rammeavtalene, men ikke kommet helt i mål med dem, har behov for andre størrelser etc. Så skal søknaden behandles og det må gjøres vedtak. Dette er en lengre og mer omfattende prosess. Det tar blant annet lengre tid dersom det er helt nye hjelpemidler som skal vurderes, sier Dr. Willems.

Det er utarbeidet en veileder for hvordan man søker om produkter utenfor rammeavtalen. Den finner du på denne lenken.

Det finnes også en veileder for hjelpemidler til kvinner med bekkensmerter, som du finner på denne lenken.

Glemt gruppe

Ved siden av jobben i Quintet bistår han OsloMet i deres utvikling av nye masteremner innen seksuell helse. Et av områdene de tar for seg er sykdommer som påvirker den seksuelle helsen. Dr. Willems innrømmer at selv ikke han som jobber med dette emnet til daglig hadde tenkt på at de med revmatisk sykdom også har denne typen utfordringer – før Spondylitten tok kontakt.

– Dette er en litt glemt gruppe når det gjelder seksuell helse. Pasientene er ofte plaget med ting som nedsatt libido, nedsatt bevegelighet og bivirkninger av medisiner, som gjør at de ikke fungerer like godt seksuelt. Det er mange som har utfordringer, men det er også mange som har løsninger. Vi må bare dele informasjonen, slik at flest mulig får kunnskap om dette feltet, sier han og legger til;

– Om noen vet om hjelpemidler som vi ikke har inne, eller om de ser et behov som ikke er dekket, vil vi gjerne har tilbakemelding. Vi jobber hele tiden for å finne løsninger som kan hjelpe de som lever med seksuell dysfunksjon, avslutter han.

Denne artikkelen sto første gang på trykk i Spondylitten 4-21. Det er kun noen av artiklene fra medlemsbladet til Spafo Norge som legges ut åpent på nett.

Dersom du vil lese alle artikler kan du melde deg inn i Spafo Norge via denne lenken. Da får du også tilgang på tidligere utgivelser av Spondylitten i vårt digitale arkiv.

Kanskje du også liker disse: