Bilde av mange smertefulle områder på kroppen

Ikke bare vondt i ryggen!

Spondyloartritter er en revmatisk sykdomsgruppe, hvor smerter i ryggen er svært fremtredende. Andre plager, som betennelser i senefester, øyeplager, hovne og ømme ledd, hjertesykdom, magesmerter og utmattelse, er også en del av sykdomsbildet.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

Spondyloartritter er en familie av autoimmune sykdommer som deler visse sykdomstrekk. Kroppens immunceller går til angrep på eget vev, som om det var en infeksjon. Det mest fremtredende trekket på spondyloartritt er betennelse i ledd i ryggen, særlig iliosakralleddene, som er ryggradens støtdempere. De er blant de største leddene i kroppen og forbinder ryggraden med bekkenet.

Blant spondyloartrittene finner vi diagnosene aksial spondyloartritt (Ankyloserende spondylitt/Bekhterevs sykdom og ikke-radiografisk AS), udifferensiert spondyloartritt, psoriasisartritt, enteroartritt (Crohns sykdom og ulcerøs kolitt med leddaffeksjon), reaktiv artritt og spondylartropatier hos barn.

LES MER OM DE ULIKE SPONDYLOARTRITTENE HER

Lang vei til diagnose

De klassiske symptomene på flere av spondyloartrittene er å være stiv og ha vondt i ryggen, men det er mange flere steder det er vanlig å ha smerter. Det kan ta mange år før man får en sikker diagnose, siden det tar tid før forandringer i iliosakralleddene synes på røntgen. I dag ser revmatologen derfor også etter en rekke andre symptomer, som kan indikere disse revmatiske diagnosene. I sykdommens startfase kan symptomene være ganske like, og det er vanskelig å avgjøre hvilken av diagnosene man ender opp med.

Det er vanlig med smerter andre steder på kroppen, men mange er ikke klar over at det også er en del av sykdommen. Mange plages med asymmetrisk betennelse i ett eller noen få ledd, som i fingre, knær og tær.

En del får betennelse i senefestene (entesopati), som innebærer betennelse på steder der leddbånd eller sener fester til ben. Det kan for eksempel være i sitteknuter, rundt hæler, albuer, i kjeven og i ribbensfester. Mange får også kramper i sidene, noe som kan være svært smertefullt. Noen får også betennelser i perifere ledd som fingre, knær og tær.

Mann med vond rygg

Foto: Wavwbreakemediamicro/Dreamstime.com

Setepartiet

Smertene i korsryggen og ut i hoftepartiet kommer fra betennelse og forandringer i iliosakralleddene. Mange er svært ømme på triggerpunktene i korsryggen, men smertene kan også stråle ut i setepartiet og nedover i låret, noe som gjør det svært smertefullt å bevege seg.

Også skambenet og lysken kan rammes av betennelse. Alt dette gjør at en del får feil diagnose, for symptomene kan ligne på andre ryggplager, som for eksempel isjias eller prolaps. Mange kvinner får også feilaktig diagnosen bekkenløsning.

Bena

Studier viser at Restless legs syndrome (RLS) er vanligere blant pasienter med aksial spondyloartritt enn hos friske personer. RLS beskrives som uro og krypende fornemmelse i leggene, spesielt om kvelden og natten. Kriblingene kan hos noen gi muskelsmerter og muskelkramper.

Tilstanden er vanlig, men helt ufarlig. Likevel er den vanskelig å behandle, skriver Store medisinske leksikon. Vanligvis er plagene størst 15-30 minutter etter man har lagt seg om kvelden, men de kan også opptre ved hvile på dagtid. Plagene blir gjerne mer fremtredende jo mer komfortabelt man har det. Symptomene forsvinner nesten umiddelbart når man beveger beina.

Stivhet

En del får smerter og stivhet i nakken og kan derfor få hodepine. Det er vanlig at man har smerter langsmed skulderbladene og i skuldrene. Dette kan igjen gi prikking eller en nummen følelse i armene, og det kan være vondt å trekke pusten dypt. Mange opplever mye stivhet og smerter i øvre del av ryggraden, den delen som kalles brystryggen.

Hele ryggsøylen kan stivne til når man har aksial spondyloartritt og man kan stivne i en framoverbøyd posisjon. En slik rygg, som er helt tilstivnet, ser nesten ut som et bambusrør på røntgenbilder. Når man først har stivnet til, forsvinner gjerne smertene i de områdene.

Det er derfor viktig å forebygge med trening og mobilisering, slik at man stivner i en noenlunde oppreist posisjon.

De med psoriasisartritt kan ha leddplager i mange år før psoriasisplagene viser seg, men i de fleste tilfellene starter sykdommen med psoriasis.

Her kan du lese mer om aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom og ikke-radiografisk SpA)

Det er normalt for en med Bekhterevs sykdom å få tilstivning og smerter i brystkassen og ribbena. Foto: Dimdimich/Dreamstime.com

Det er normalt for en med Bekhterevs sykdom å få tilstivning og smerter i brystkassen og ribbena. Foto: Dimdimich/Dreamstime.com

Brystkassen

Det er normalt for en med spondyloartritt å få tilstivning og smerter i brystkassen og ribbena, noe som kan gjøre det vondt å trekke pusten. Stivheten i brystkassen kan føre til redusert lungekapasitet.

De med spondyloartritter har høyere risiko for å få hjerteproblemer, så om du får smerter i brystkassen bør du sjekkes av en lege. Særlig kvinner har atypiske symptomer på hjertesykdom, som blant annet magesmerter, så det er viktig å avkrefte hjertesykdom.

Betennelse i brystbenet er et velkjent fenomen hos pasienter med spondyloartropatier. På fagspråket kalles det kostokondritt og er betennelse i brusken i overgangen mellom ribbena og brystbenet. Om to eller flere av ribbena har en slik betennelse kalles det kostokondritt. Tilstanden kan være svært smertefull og føre til at det også kan være vondt å trekke pusten dypt. Det kan også være smertefullt å vri seg, bøye kroppen, bevege overarmene og drive med fysisk aktivitet.

LES OGSÅ: Brystsmertene dine kan være kostokondritt

Pølsefingre

Daktylitt (pølsefinger/pølsetå) er inflammasjon rundt ledd og sener, som gir smertefull hevelse av finger eller tå. Noen opplever å få slike betennelser jevnlig, mens andre aldri merker noen til det. Daktylitt er mest vanlig hos de med psoriasisartritt. Betennelsen roer seg gjerne av seg selv et par dager, men noen trenger medisinsk behandling, for eksempel med kortisoninjeksjon i leddet. Du kan selv lindre smerten litt ved å ise ned betennelsen flere ganger om dagen.

LÆR MER OM PSORIASISARTRITT HER!

Øynene

Noen pasienter med spondyloartritter utvikler regnbuehinnebetennelse (iridosyklitt). Øyet blir rødt og vondt ganske akutt. Det er viktig å komme seg raskt til lege og ikke vente til fastlegen skal åpne. Regnbuehinnebetennelse som ikke blir behandlet umiddelbart kan føre til varig skade på øynene og i verste fall blindhet. Det er også viktig at du holder deg i ro og ikke trener eller stresser.

bilde av et rødt og betent øye

Regnbuehinnebetennelse skal man ta på alvor. Arkivfoto

Personer med spondyloartritter kan rammes oftere av øyekatarr enn den generelle befolkningen. Det er vanlig å få en slik katarr på grunn av en bakterieinfeksjon, men den kan også oppstå av revmatiske årsaker.

Ved spondyloartritt, og flere andre autoimmune sykdommer, forekommer tilstanden tørre øyne mye hyppigere enn regnbuehinnebetennelse. Lidelsen kan være en svært plagsomt, og kan kreve langvarig behandling. Symptomer kan være svie, kløe, tørrhet, sårhet, irritasjon, ruskfølelse/sandfølelse, lysskyhet, tåreflod, brennende følelse, smerter i øynene – og for noen lett tåkesyn eller varierende synsskarphet. Mange med tørre øyne vil også ha ubehag ved skjermbruk. Øyne og øyelokkskant kan være synlig røde, og øyelokkene kan være hovne. Tørre øyne forekommer i alle grader, fra ubetydelige plager til store plager som begrenser livsutfoldelsen. Lidelsen kan diagnostiseres av fastlege, optiker eller legespesialist på øyesykdommer.

Det er også noen antydninger om at denne pasientgruppen har høyere forekomst av grå- og grønn stær.

Magesmerter

Pasienter med spondyloartritter har større risiko for å utvikle kroniske inflammatoriske tarmsykdommer som Chrons sykdom og ulcerøs kolitt, som er i samme diagnosefamilie når de også gir symptomer som leddplager. Da kalles diagnosen enteroartritt.

Ulcerøs kolitt angriper tykktarmen. Symptomer er diaré, slimete og blodige avføringer og magesmerter.

Les mer om ulcerøs kolitt her

Crohns sykdom forekommer som oftest i nedre del av tynntarmen, men kan forekomme i hele mage-tarm-kanalen, fra munnhule til anus. Plager som følger med er fisteldannelse, innsnevringer i tarmen og hulldannelse grunnet betennelsen. Diffuse magesmerter er vanligst. og kan være lokalisert i nedre, høyre del av magen. Symptomer som lett diaré, vekttap, luftplager og perioder med feber er vanlig.

Les mer om Crohns sykdom her

Fatigue

Fatigue er en utmattende tretthet du ikke klarer å hvile deg fra. Den rammer svært mange spondyloartrittpasienter og kan komme i ulik styrke og frekvens gjennom livet – uansett alder.

For noen kan den være svært hemmende i dagliglivet. Likevel har den lenge vært et undervurdert symptom/problem. Utmattelse er ikke enten fysisk eller psykisk, men resultatet av samspillet mellom kropp, tanker, følelser, handlinger og livsforhold.

Les mer om å leve med utmattelse her

Informer legen!

Husk å fortelle fastlegen og revmatologen om alle symptomene dine – ikke bare de du tror har med en spesifikk diagnose å gjøre. Det kan bidra til å bekrefte hvilken diagnose du har.

Om du allerede har en diagnose bør du også opplyse legen om alle de ulike stedene du har smerter. Smerter i brystbenet kan være et begynnende hjerteinfarkt og smerter i øynene kan bety en regnbuehinnebetennelse som må behandles umiddelbart. I de fleste tilfeller finnes det behandling som gjør at smertene letner.

Ta gjerne kontakt med oss i Spondyloartrittforbundet Norge. Vi har likepersoner som svarer på spørsmål og gir råd om det å leve med slik kronisk sykdom.

VIL DU VÆRE OPPDATERT KAN DU BLI MEDLEM OG FAST LESER AV SPONDYLITTEN HER!

Iliosacralleddene

Iliosakralleddene er blant de største leddene i kroppen. De forbinder ryggraden med bekkenet og belastes mye. De fungerer som støtdempere for ryggraden. Leddene gir etter eller strekkes. Forhøyninger og fordypninger i leddene passer sammen som puslebiter. De tåler stor vekt og påkjenninger fordi de har begrenset bevegelighet. Vi har ett illiosakralledd på hver side av korsbenet. Disse leddene fordeler vekt til hofter og ben.

Del gjerne!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •