Tegnign avgammel mann foran et toalett

Intimhygiene ved toalettbesøk

Ideen til å skrive om intimhygiene kom fra en ung leser, som har begynt å bekymre seg for hvordan hun skal løse problemet med en bekhterevrygg som stivner mer og mer.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

– Jeg har ofte tenkt at hvis jeg blir stort stivere i ryggen, vil jeg ha problem med hygiene etter toalettbesøk. Dette er et så delikat problemområde at jeg faktisk ikke har tatt frykten opp med fastlege engang. Kan Bekhterever’n ta opp dette som et tema og gjerne komme med tips, råd og hjelpemidler som er tilgjengelige? Jeg regner med at det er relativt vanlig blant bekhterevpasienter med stive rygger, skriver hun.

LES OGSÅ: Jeg har for korte armer

Selvironi

Det er nok ganske mange bekhterevere som sliter med litt for korte armer til tider. Mange av de hverdagslige gjøremålene blir litt mer utfordrende når man for eksempel ikke rekker skolisser. Vår pasientgruppe er utstyrt med en god porsjon selvironi og jeg har opplevd mange lattervekkende uttalelser i de årene jeg har hatt diagnosen. En fyr sa for eksempel en gang at det å få bekhterev var noe av det mest lønnsomme han hadde gjort. Med hans framoverbøyde holdning var han den første som oppdaget penger som folk hadde mistet på gaten!

Men når det kommer til intimhygiene er vi ikke like frittalende.

LES OGSÅ: Nye muligheter for diagnosen spondyloartritt

– Når så vidt bak

Bekhterever’n tok derfor kontakt med en rekke bekhterevere og spurte om de hadde gode råd og tips om hvordan de løser denne utfordringen. Siden dette er et delikat problemområde, har de som ønsket det fått lov til å være anonyme på trykk, men noen har valgt å dele sin erfaring åpent, som Odd Mikkelsen.

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.