– Jeg har for korte armer!

Ja, egentlig er jo armene mine godt proporsjonert i forhold til resten av kroppen, men noen ganger har jeg alt for korte armer.

Da tenker jeg ikke på at jeg har problemer med å rekke opp til den midterste hylla i kjøkkenskapet eller at skifting av lyspærer i taket er en ganske stor utfordring. Det har noe med mine 162 cm å gjøre og kan løses enkelt med en krakk eller en gardintrapp. Men jeg opplever noen ganger at armene mine er litt for korte når jeg er på do, og der hjelper verken krakken eller gardintrappen.

Du som har bekhterev, eller en lignende revmatisk sykdom, skjønner nok ganske raskt hva jeg mener. Du er ferdig med å legge en stor last i toalettskålen og så skal dagens vanskeligste økt gjennomføres: Tørking! Uansett hvordan man vrir og vender på det, er det slett ingen lek å skulle opprettholde intimhygienen når man er stiv som en stokk eller har store smerter. Det er da man skulle ønske man var en tidligere utgave av homo sapiens, med armer mer lik en orangutang.

Å gå på offentlige toaletter kan noen ganger være som en ekspedisjon. Foto: Clipart.com
Å gå på offentlige toaletter kan noen ganger være som en ekspedisjon. Foto: Clipart.com

LES OGSÅ: Det finnes nyttige hjelpemidler

Og hvem er det som har funnet på den idiotiske ideen om å feste dorullholderen på veggen bak deg – ved siden av tanken på vannklosettet?! Som bekhterever klarer man jo ikke å vri armen bak og pent nappe av de nødvendige tørkene. Om man er heldig får man tak i enden og kan røske til så man får en remse på et par, tre meter. Enda verre blir det om den som er badets herre eller frue insisterer på at den løse enden skal henge inn mot veggen. Da blir avstanden enda lenger og oppgaven nesten umulig.

Problemet blir enda større om man benytter seg av et såkalt handikaptoalett. Det som er helt sikkert er at det ikke er folk med bevegelsesproblemer som innreder sånne toaletter. Enkelte steder er papiret også der plassert på en beholder bak deg. Dersom dorullholderen er plasser på sideveggen, er den så langt unna at man må gå av toalettet for å få tak i papiret. Ikke veldig praktisk, med andre ord.

Men problemet stopper jo ikke med plasseringen av dorullen. Når du først har fått tak i dopapiret, skal det tørkes og det skal tørkes godt. Og riktig. Forfra og bakover, sier de som har greie på det. Ja, det går sikkert greit for en bekhterever som har trent yoga i noen år og klarer å vri armene bak ryggen som et slangemenneske. Men jeg har jo for korte armer! Jeg når ikke ned til det kritiske området hvis jeg skal tørke på den måten. Så istedenfor å stikke hodet mellom bena, som jeg jo ikke ville klart uansett, siden jeg ikke driver med yoga, stikker jeg hånden mellom bena.

– Tørk forfra og bakover. Det gjelder særlig for jenter. Tarmbakterier kan føre til sopp og infeksjoner i underlivet, leser jeg på en nettside.

Men, jeg har jo for korte armer!!

LES OGSÅ: Når livet går i en uventet retning

Det er en helt annen verden å komme til et land som Tyrkia, hvor de har forstått at intimhygiene kan løses på en særdeles smart måte. Bidé er selvfølgelig noe jeg vet om og ordningen er svært utbredt andre steder i Europa. Men i Tyrkia har de en egen spyleinnretning i toalettet, så man slipper å flytte på seg for å få skylt stumpen i et kar ved siden av.

Første gangen jeg dro til Tyrkia var jeg mest irritert på den underlige tappen som stakk meg i rumpa hver gang jeg satt på do. Men det var jo så mye annet som ikke var helt etter norsk standard. Ledninger stakk ut av vegger og fliser var ikke festet skikkelig. Så jeg regnet med at det var et eller annet som en rørlegger hadde glemt å gjøre noe med.

Det spiller stor rolle hvor dorullen blir plassert Foto: Clipart.com
Det spiller stor rolle hvor dorullen blir plassert Foto: Clipart.com

Først da jeg skulle besøke en venninne, som hadde flyttet til Tyrkia, skjønte jeg hva denne tappen var ment for.

– Når du skal bo hos oss må du skylle rumpa! Rørsystemet tåler ikke mye dopapir om gangen, så her vasker vi før vi tørker, sa hun.

Og det var jo genialt! I tillegg til at man følte seg mer ren, var det mer miljøvennlig og mer økonomisk. Man brukte mye mindre dopapir. I tillegg var det en mye mer behagelig opplevelse. Særlig når man fikk skikkelig magesjau på grunn av uvante bakterier og slapp sår ende på grunn av hyppig tørking.

Vi nordmenn mener jo vi er et veldig renslig folk, men når man tenker på det er vi egentlig noen griser. Vi tar en haug med papir og smører bæsjen vår godt rundt. Og ofte glemmer vi å vaske hendene etterpå også.

Jeg er ikke i tvil om at mange flere enn meg sliter med hygienen etter toalettbesøk når ryggen er som stivest eller smertene er som verst. Men jeg forstår at dette ikke er like enkelt å snakke om. Det sitter langt inne å skulle be noen om råd eller hjelp til en så privat ting. Så jeg håper at noen av tipsene og rådene du finner i lenkene i denne artikkelen kan bidra til at du får en litt enklere hverdag.

Trine Dahl-Johansen

LES OGSÅ: Andres erfaringer med intimhygiene ved toalettbesøk

Kanskje du også liker disse: