Mann og kvinne i sengen prater sammen

– Kjærligheten tåler mer når dere kan snakke åpent

– Med en god og åpen kommunikasjon går det gjerne lettere å finne fram til kompromisser som kan fungere godt for begge, sier samlivsekspert Peder Kjøs.

Tekst: Peder Kjøs

Han er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer blant annet leserne om sex og kjærlighet på KK.no. Spondylitten spurte om han kunne gi noen gode råd til våre lesere om utfordringen med å ha sex når man er kronisk syk, noe han gjerne ville gjøre. Her er hans råd for hvordan vi kan takle utfordringen.

LES MER OM SAMLIV HER

Portrettbilde av Peder Kjøs

Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Foto: Astrid Waller

Frustrerende

– Smerte og sykdom går ikke så godt sammen med sex. Smerte er et kroppslig signal som overstyrer alt annet og som kan gjøre oss innadvendte, mens sex gjerne henger sammen med overskudd, lyst, glede og tiltrekning til en annen. I tillegg gjør mange sykdommer at sex faktisk gjør vondt i seg selv. Resultatet er gjerne at man lar helt være å ha sex, noe som er frustrerende både for en selv og for partneren, sier han.

Snakk sammen!

Mange føler seg utilstrekkelige som kjærester, og det er dessverre ikke til å komme ifra at også partnerne deres synes det blir for lite gøy, for mye avvisning, at sykdommen får for mye plass. Så hva kan man gjøre? Det første er å snakke om at det faktisk er som det er. Det kan høres tøft ut, men du som har en sykdom blir dessverre nødt til å leve med at dette kan være en ulempe også for andre – også for de du er glad i.

– Heldigvis er det oftest slik at kjærligheten tåler at du har det sånn. Og kjærligheten tåler mer når dere kan snakke åpent om hva det innebærer, uten anklager og defensive reaksjoner. Med en god og åpen kommunikasjon går det gjerne lettere å finne fram til kompromisser som kan fungere godt for begge.

Sex er en form for nærhet, men det går også an å ha mye nærhet uten sex i en tradisjonell forstand. Bare å ligge nakne sammen, inntil hverandre, og ikke minst de hverdagslige små kjærtegnene, som kyss, klemmer og å ta på hverandre, er gode måter å gi hverandre nærhet.

LES OGSÅ: – Ikke slutt med sex!

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.