Kvinner må vente 5 år lengre enn menn på diagnose og behandling
Det tar i gjennomsnitt elleve år for kvinner å få diagnosen Bekhterevs sykdom. Undersøkelsen bekrefter også at flere kvinner er rammet av den smertefulle leddsykdommen enn tidligere trodd, og at disse ofte opplever sterkere smerter enn menn.
Tekst: Odd Mikkelsen
Bekhterev Norge mener at økt kunnskap om sykdommen og tidligere diagnostisering er nøkkelen til at flere kan få tidlig behandling og forbli i arbeid. En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Bekhterev Norge. Hovedfunn i undersøkelsen viser at:
- Færre kvinner enn menn får diagnose for sine rygg-, nakke- eller hoftesmerter.
- Tiden det tar fra symptomene oppstår til diagnose er gitt, er lengre for kvinner enn for menn:
– Gjennomsnittstid er ca 11 år for kvinner og ca 9 år for menn.
– Forskjellen er størst i aldersgruppen 41-50 år: i snitt ca 11 år for kvinner, og ca 6 år for menn. - Kvinner rapporterer om sterkere smerter enn menn.
- Antall kvinner som oppgir diagnosen Bekhterevs sykdom (61 %) er større enn tidligere antatt.
- Andelen uten diagnose er større blant kvinner (35 %) enn blant menn (23 %).
LES OGSÅ: Nye muligheter for diagnose med spondyloartritt
– Betennelsen i kroppen ødelegger mye i de årene pasienter venter på å få en diagnose. Mange risikerer å bli uføretrygdet i ung alder. Tidlig diagnostisering og riktig behandling for den enkelte er viktig for at vi skal kunne bidra i samfunnet på lik linje med alle andre, sier leder i Bekhterev Norge, Liv Margot Sviland.
I tillegg til lang ventetid for å få diagnosen er behandlingstilbudet i kommunene begrenset. Ventelistene hos fysioterapeuter er alt for lange. Det er få plasser for kroniske pasienter som trenger langvarig behandling.
– Et amputert behandlingstilbud i kommunen fører til at uopprettelig skade skjer med funksjonstap, redusert bevegelighet og flere på uføretrygd, sier Sviland.