Bilde av Tore Kristian Kvien

Nye diagnosekriterier for Bekhterevs sykdom

Under EULAR 2009 la ledende revmatologieksperter fram to sett med nye kriterier for å diagnostisere Bekhterevs sykdom (Spondyloartritt).

Tekst: Trine Dahl-Johansen

Under European league against rheumatism (EULAR), som blir arrangert denne måneden, legger ASAS fram tre studier i forbindelse med diagnosekriterier og MR. Artiklene er også publisert i Annals of the Rheumatic Diseases.

Revmatolog Martin Rudwaleit fra Berlin i Tyskland har samarbeidet med 20 eksperter innenfor revmatologi om to av artiklene. Der skriver han at de har undersøkt om pasienter uten forandringer i iliosakralleddene kan regnes som å ha en tidlig bekhterev (spondyloartritt).

– Selv om de nye New York-kriteriene fungerer godt for pasienter med en etablert sykdom, har kriteriene en begrensning når det gjelder den tidlige fasen av sykdommen, skriver han.

Viktig verktøy

Eksperter i revmatologi har brukt 71 journaler, såkalte ”papirpasienter”, for å se på diagnostisering med MR.

– MR har utviklet seg til å bli et viktig diagnostiseringsverktøy for pasienter uten definitive røntgenforandringer. Man kan se den aktive betennelsen i iliosakralleddene. To studier har vist at slik betennelse dukket opp tre år før forandringene kunne oppdages, står det.

Ekspertene mener derfor at aktiv betennelse, vist på MR-bilder, kan ha en sterk sammenheng med diagnosegruppen spondyloartritt.

– Kunnskapen fra MR-funnene førte til en endring av klassifiseringen for 21 % av pasientene, står det i artikkelen.

LES OGSÅ: Nye muligheter for diagnosen spondyloartritt

To sett med kriterier

ASAS-gruppen mente de nye kriteriene trengte å bli bekreftet i en uavhengig studie internasjonalt.

– Det er nødvendig å utføre en slik studie av pasienter uten sikre røntgenfunn på spondyloartritt i ryggsøylen, fordi byrden for disse pasientene kan være enorm og effektiv behandling er trolig tilgjengelig, heter det i artikkelen.

De inkluderte derfor over 600 pasienter fra store deler av verden. 70 % av disse fikk ikke diagnose i forhold til New York-kriteriene.

Det første settet med kriterier er velkjent for mange bekhterevpasienter. En pasient med kroniske ryggsmerter regnes i dag som å ha spondyloartritt i ryggsøylen, dersom MR-bildene eller røntgen viser forandringer på iliosakralledd og ett annet tegn på bekhterev. Det kan for eksempel være at en ekspert har konkludert med at pasienten har betennelsesaktige ryggsmerter, god respons på NSAIDs, arvelighet, HLA-B27 positiv, høy betennelsesaktivitet eller høy senkning. Ett annet bekhterevtegn kan være om man har en eller flere av følgende plager; smerter i hælene, regnbuehinnebetennelse, betennelse i fingre og tær, psoriasis eller Chrons sykdom/ulcerøs kolitt.

LES OGSÅ: – Spondyloartritt er vanligere enn leddgikt

Det andre settet med kriterier er at man må ha en positiv HLA-B27 positiv og to av de klassiske bekhterevtegnene. I tillegg må man enten ha sikre røntgenforandringer i iliosakralleddene, eller aktiv betennelse vist på MR.

– De nye ASAS-kriteriene for spondyloartritt kan med sikkerhet klassifisere pasienter som undersøkes. Dette kan hjelpe revmatologer med å diagnostisere spondyloartritt hos dem med kroniske ryggsmerter, står det i konklusjonen.

HOLD DEG OPPDATERT MED SPONDYLITTEN

Del gjerne!