Reaktiv artritt

En reaktiv artritt (ReA) er en leddbetennelse som oppstår i kjølvannet av en gjennomgått infeksjon. Som regel er det ett eller noen få ledd som angripes.

Smerter i store ledd

Smerter i store ledd. Foto: Eraxion/Dreamstime.com

Betennelsen kan for eksempel oppstå etter seksuelt overførbare sykdommer som chlamydia og gonokokker, eller etter tarminfeksjoner.

ReA er en av diagnosene under spondyloartrittparaplyen, men til forskjell fra de andre spondyloartrittdiagnosene blir de fleste bra i løpet av seks måneder og unngår varige plager. Noen får imidlertid kroniske plager, spesielt fra rygg og hæl.

LES MER OM HVA SOM KAN UTLØSE REAKTIV ARTRITT

Symptomer

Symptomer på reaktiv artritt kan være følelse av å være syk, tretthet, feber, vekttap og nedsatt matlyst. Reaktiv artritt starter ofte med akutt hevelse, ømhet, varme, rødhet og nedsatt bevegelighet i ett eller flere store ledd. Det er også vanlig med smerter ved senefester, særlig der hælsenen fester seg og er festet til bindevevshinnen under foten.

Symptomene utvikles som regel en til fire uker etter debut av infeksjonen. Minst et av disse er vanlig:

  • asymmetrisk oligoartritt (akutt betennelse i 2-4 ledd, ofte i underekstremiteter)
  • entesitt (betennelse på steder der leddbånd eller sener fester til ben)
  • dactylitt (pølsefingre/pølsetær)
  • inflammatoriske ryggsmerter

En undergruppe av de reaktive artrittene er Reiters syn­drom, der det ofte er betennelse i urinrøret, leddbeten­nelse og betennelse i øyets ytterhinne.

Flere steder på kroppen kan få plager når man har reaktiv artritt:

  • Symptomer i huden vises som et psoriasislignende utslett kalt keratoderma blennorrhagica og psoriasislignende neglelesjoner. Det kan også oppstå en betennelse på penishodet, som gir et ringformet utslett.
  • I munnen kan det dukke opp munnsår, såkalte after. Symptomene i øynene består av øyekatarr (konjunktivitt) og fremre uveitt/iridosyclitt (regnbuehinnebetennelse).
  • Genitale symptomer kan være smertefull vannlating (dysuri), utflod etc.

Diagnostisering

Diagnosen settes på bakgrunn av sykehistorie med forutgående infeksjoner, utenlandsopphold og ubeskyttet sex. I tillegg ser revmatologen på kliniske funn, laboratorieprøver, samt målrettet prøvetaking ved mistanke om forutgående infeksjon. Undersøkelsen ser på øyesymptomer, eventuelt patologiske funn, samt forandringer i hud og slimhinner.

Leddstatusen gjennomgås, hvor både ledd i ryggsøylen og perifere ledd i armer og bein blir undersøkt. Det kan også være revmatologen gjør en undersøkelse av leddvæske og gjør ultralyd av leddene. Dersom det er behov kan det være at aktuelle ledd, som ryggsøyle og illiosakralleddene, blir undersøkt videre med MR.

Behandling

Ved akutt reaktiv artritt er senkning og CRP økt. Som behandling gis ofte NSAIDs, som demper leddbetennel­sen og lindrer smerter. Når den akutte fasen av sykdom­men er over, er det viktig med trening for å forebygge at muskler blir svekket og forkortet og at leddhinner skrumper.

LES OGSÅ: Å leve med spondyloartritt

Bli leser av Spondylitten!

Følg oss på facebook!
Kontakt redaksjonen
Del gjerne!