Ill m/Kropp med bokser for avkrysning ledd PsA

Psoriasisartritt – fra hudlegens perspektiv

Professor Alice Gottlieb mener hudleger har et særskilt ansvar for å fange opp om pasienter med psoriasis også kan ha psoriasisartritt.

– Som dermatologer kan vi forebygge funksjonsnedsettelse hos PsA-pasientene ved å starte behandling tidlig, sa hun under et foredrag på EULAR 2021.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

Den erfarne hudlegen er fra USA, men hun er også revmatolog. Under et symposium på den digitale EULAR-kongressen, arrangert av legemiddelselskapet Novartis, tok hun på seg hudlegehatten og så på psoriasisartritt (PsA) fra det perspektivet. I foredraget var hun tydelig på at dermatologene, som er spesialister på hudsykdommer, har et særskilt ansvar når det gjelder å oppdage PsA-pasientene tidlig.

– Som dermatolog kan vi være de første som fanger opp at pasienter med psoriasis også har artritt, sa hun, og mente at hudlegene spesielt har et ansvar for å avdekke om pasientene også har leddplager.

– Dersom vi ikke oppdager at pasienten også har artritt kan det føre til forsinkelse av diagnose og nedsatt funksjonsevne. Vi har en viktig rolle i å oppdage PsA så tidlig som mulig, sa hun.

LES MER OM PSORIASISARTRITT HER

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.