Switch ved bivirkninger gir ofte best resultat
Bytte av biologisk medisin på grunn av manglende effekt eller bivirkninger kalles nå switching. En switch på grunn av bivirkninger gir oftest det beste resultatet.
Tekst: Trine Dahl-Johansen
I revmatologien er legene vant til å bytte legemiddel på pasienter. Det kan være at effekten ikke er som forventet, eller at bivirkningene blir for store. Dette har fått et nytt navn – switching, i følge revmatologenes eget fagblad, Norsk Rheumabulletin.

En switch av biologiske medisiner på grunn av bivirkninger gir oftest det beste resultatet. Foto: Farina6000/Dreamstime.com
Gunstig bytte
Under en landsdekkende konferanse for revmatologer fortalte Elisabeth Lie om dette med biobytte og pasienter med spondyloartritt klassifisert som Bekhterevs sykdom.
– Per i dag finnes det fem godkjente TNF-hemmere: Infliximab, adalimumab, etanercept, golimumab og certolizumab pegol. Når det gjelder AS (Bekhterevs sykdom red. anm.) får mellom 30 og 40 prosent av pasientene en god respons på den første innsatte TNF-hemmeren. Grunnen til at man ønsker å bytte, kan være at legemiddelet ikke har tilstrekkelig effekt, eller intoleranse og bivirkninger.
Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.