Illustrasjon av kvinne med rygg med ansikt som skriker i smerte

Verstefallstenkning påvirker smerte og behandlingsresultat

Hvordan du tenker om din egen smerte påvirker hvor vondt du har, og hvor god effekt du har av behandlingen du mottar. Det fortalte revmatologiprofessor Hilde Berner Hammer, da hun holdt foredrag under den skandinaviske revmatologikonferansen SCR.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

Smerte er blant de hyppigst rapporterte, og mest plagsomme og invalidiserende symptomene, pasienter med en rekke revmatologiske sykdommer og andre muskel- og skjelettlidelser beskriver. Det er ikke alltid så enkelt å behandle smerten, for det er flere faktorer som spiller inn for å lykkes med dette. En av dem handler om hvordan pasienten selv tenker om egen situasjon.

– Smertekatastrofisering eller verstefallstenkning påvirker hvordan individer opplever smerte. Det handler om at man beskriver smerteopplevelse i mer overdrevne termer enn det en gjennomsnittlig person gjør, forklarte professor Hammer under Scandinavian Congress of Rheumatology (SCR).

Hun er overlege, revmatolog og forsker ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo, samt professor i revmatologi, tilknyttet det medisinske fakultetet, Klinikk for klinisk medisin, ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Du kan mestre sykdom ved å trene mentale muskler

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.