Hypnose, småhjelpemidler og brutal dokumentar

Spondylitten sendes ut over hele landet neste uke. Der får du veiledning om hvordan du søker om støtte til småhjelpemidler, hvordan du kan trene mentale muskler og hvordan du kan trene hjertet. I tillegg forteller vi historiene til en ung mann med juvenil bekhterev og en forfatter med en svært blodig fortid.

Vi gleder oss ekstra mye til dere skal ta fatt på lesingen av Spondylitten denne gangen. Vi håper dere får både nytte og inspirasjon av artiklene vi kan dele med dere. Det gjelder for eksempel gode verktøy dere kan bruke til å endre tankemønster, i artikkelen om den nye boken Lev godt med sykdom.

Dame hos psykolog
Man kan ikke fjerne smerter ved hypnose, men kan forandre pasientens tanker og innstilling til smertene. Illustrasjonsfoto: Sylv1rob1/Dreamstime.com

Som alle andre vaner er det vanskelig å snu om tankegang man pleier å ha. Man må trene på det, og styrke de mentale musklene. Det er ingen enkel oppgave – det er fort gjort å falle tilbake i autopilot. Likevel håper vi at boken vil minne både deg og oss på å forsøke. Øvelse gjør mester – ikke sant?

LES OGSÅ: Ventet 50 år på bekhterevdiagnosen!

Flyttet utenlands

Fra å være en aktiv gutt, som brukte fritiden til blant annet terrengløping, fotball og sykling, fikk Kasper Kleppe en tilværelse med langtidsopphold på sykehus, rullestol og krykker, Familien tok steget og flyttet til varmere klima, og 12-åringen med juvenil bekhterev fikk tilbake livet sitt.

– For min livskvalitet betydde det alt. Og min erfaring er at det ikke er så vanskelig å flytte utenlands som mange tror. Jeg vet mange går og tenker på det i flere år, men det er jo bare å forsøke, sier han i denne utgaven av Spondylitten.

Hypnose som smerteterapi

Vi har også et tema om hypnose som smerteterapi. Spondylitten har snakket med eksperter på området og sjekket litt rundt forskning på denne behandlingsformen. Det handler ikke om å overbevise deg om at du ikke har vondt. Det handler om å hjelpe deg til å få kontroll over ubehaget, samt frykten og angsten som kan komme når man har mye smerter.

Hypnose kan få deg til å slappe av og omdirigere oppmerksomheten din fra smertefølelsen og hvordan du oppfatter smerten. Det finnes en rekke studier som beskriver hypnose som en effektiv del av smertebehandling.

Stress og smerte henger tett sammen, og når man har smerter øker stresset på kroppen. Om man er stresset øker smertene. Teknikkene kan være med på å bryte en ond sirkel. Om det er en behandlingsform som passer for deg må du selv avgjøre.

LES OGSÅ: Si din mening om fjerning av diagnoselistene

Småhjelpemidler

Små hjelpemidler kan gjøre hverdagen med leddplager litt enklere. Det finnes blant annet ting som elastiske lisser du ikke trenger å knyte, fotvasker, neglesaks og fotfil for deg som har vondt for å bøye deg. Det finnes også strømpepåtredere, slik at du kan få på sokkene om morgenen og sammenleggbare skohorn.

Nå kan du få inntil 2000 kroner i økonomisk støtte til å kjøpe slike hjelpemidler selv, men det er en god del som sliter med selve søknadsskjemaet hos NAV. Vi har derfor laget en veiledning steg-for-steg, som du kan benytte om du skal søke om et slikt tilskudd.

Brutal dokumentar

Livet med spondyloartritt kan være en vanskelig kamp. Det er tøft å få endret livet sitt totalt, og oppleve at det ikke ble slik du hadde planlagt. Jan Kallevik har kjempet svært tøffe kamper gjennom livet, og nå bruker han den rå livserfaringen til å kjempe mot sykdommen.

Mann som sitter på kafe og skriver i en notatbok
Jan Kallevik opplevde livet som skinhead som nådeløst. I dag kjemper han mot Bekhterevs sykdom. Foto: Pål Magnus Tømmervold

I hans liv finner man unike historier fra det anti-fascistiske aktivistmiljøet i Oslo, hvor han var en av Oslos mest hardbarkede gatekrigere i en antirasistisk skinheadgjeng. Han skrev en gripende, brutal bokdokumentar om kampen mot nynazisme i Oslos gater på 1990-tallet.

Gå ikke glipp av den svært fascinerende historien hans i dette nummeret!

LES OGSÅ: Medisinsk Qi gong kan hjelpe på leddproblemer

Hjertetrening

Skal du trene hjertet er intervalltrening dobbelt så effektivt som trening med lav intensitet. Spondylitten har snakket med professor i medisin, Jan Helgerud, som gir deg oppskriften på intervalltreningen 4×4.

Han er landets fremste ekspert på trening av hjertet. Han er trener for både toppidrettsutøvere i verdenstoppen og for nyopererte hjertepasienter.

– Jeg hadde i hvert fall ikke tatt sjansen på å ikke trene hjertet. Hjertet må trenes hele livet. Få opp pulsen og bli andpusten! Inaktivitet er livsfarlig, trening er selve ungdomskilden. Det er ikke farlig å bli andpusten, det er faktisk farligere for hjertet om du ikke blir godt andpusten 15-20 minutter et par ganger i uka, sier han.

Om du også vil holde deg oppdatert med Spondylitten kan du bli fast leser her!

Kanskje du også liker disse: