Jens Stoltenberg på sykkel i Nordmarka

Jens Stoltenberg – bekhterever, men først og fremst politiker

Jens Stoltenberg har levd med Bekhterevs sykdom siden midten av 80-tallet, men mener sykdommen ikke påvirker livet hans i særlig stor grad. Han er først og fremst politiker og er allerede godt i gang med valgkampen til årets stortingsvalg.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

Det er nøyaktig 20 år siden Jens Stoltenberg fortalte i Bekhterever’n om livet sitt med Bekhterevs sykdom. Da var han stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av Helse- og sosialkomiteen på Stortinget. I en meget hektisk arbeidsdag klarte han å finne tid til å møte bladets utsendte i stortingskantinen. I dag er han statsminister og livet er enda mer hektisk, så intervjuet må foregå på e-post.

Feiringen av kongeparet på Operataket 31 mai 2012.

– Det viktig at det finnes reelle muligheter i arbeidslivet for de som i perioder ikke kan yte fullt, sier han. Foto: Statsministerens kontor

E-postintervju

I henvendelsen til Jens Stoltenberg ble det lagt vekt på at Bekhterever’n ønsket å vise at man ikke trenger å gi opp drømmene sine, selv om man har fått en revmatisk diagnose. Ønsket vårt var at han skulle fortelle litt om livet sitt med bekhterev og hvordan han har nådd målene sine, til tross for den revmatiske diagnosen.

– Vi har et ønske om å inspirere leserne våre til å strebe etter det livet de ønsker seg – og vil vise dem at det kan oppnås, selv om man har en kronisk sykdom. Og for mange er du en inspirasjonskilde – det skjer faktisk ganske ofte at ditt navn blir nevnt i bekhterevkretser, for selv en bekhterever kan bli statsminister i Norge, skrev vi i e-posten.

LES OGSÅ: Bare en av åtte politikere valgte å svare

Glad i å trene

Der hadde vi en rekke personlige spørsmål om alt fra når han fikk diagnosen til effekt av varmt klima, samt hva han gjør for å opprettholde funksjon og bevegelighet. Vi spurte også om han hadde noen gode råd til unge bekhterevere som er i startgropa og skal stake ut kursen til et yrkesliv. Det er en ordknapp statsminister som svarer på de 14 personlige spørsmålene.

– Det at jeg har bekhterev påvirker ikke livet mitt i særlig stor grad. Men det gjør at det er ekstra viktig for meg å holde meg i god fysisk form. Etter hvert har jeg også blitt mer og mer glad i å trene, det gir meg en kjærkommen avkobling og ekstra overskudd, i tillegg til en bedre helse. Samtidig vet jeg at det er andre som har det tyngre og vanskeligere enn meg, svarer han.

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.