Portrett av Felix Baldauf med bar overkropp og tatoveringer

Felix bryter ned fordommer

Da elitebryteren Felix Baldauf fikk diagnosen ankyloserende spondylitt, etter 11 år med plager, falt mange brikker på plass. Forklaringen på smertene og god behandling har ført til at han nå jobber målrettet mot en OL-medalje. Han håper åpenheten om diagnosen kan være til hjelp og motivasjon for andre idrettsutøvere som opplever å få slik kronisk sykdom.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

I forrige utgave av Spondylitten fortalte bryteren Felix Baldauf (27) om hvordan det var å være toppidrettsutøver og ha en kropp som ikke spilte på lag. Han snakket om hvordan han ble mistrodd, og veien fram til det å få diagnosen ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Vi fortsetter historien hans med å la ham fortelle hvordan livet hans har endret seg etter at diagnosen var på plass.

Gradvis bedre

Det var høsten 2021 det ble konstatert at han hadde AS-diagnosen. Da hadde han slitt med mye smerter og skader siden 15-årsalderen, men det meste ble forklart med at det skyldtes brytingen. Det er tross alt verdens tøffeste idrett, hvor han lever av å gi og få juling. En revmatologisk utredning viste imidlertid at toppidrettsutøveren hadde denne formen for muskel- og skjelettsykdom, med et overaktivt immunforsvar der kroppen angriper seg selv. Rundt seks uker etter at diagnosen var konstatert fikk han starte med biologiske medisiner. For Felix virket behandlingen raskt.

LES OGSÅ: Aksial spondyloartritt stopper ikke idrettsdrømmene

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.