Felix blir sminket før fotografering

Felix lever av å banke andre og få juling

Felix Baldauf (27) fikk høsten 2021 konstatert at han hadde ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). I to artikler skal Spondylitten følge bryteprofilen, hvor han forteller om veien til diagnose, opp- og nedturer, og livet videre som toppidrettsutøver med en muskel- og skjelettsykdom.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

Felix er hovedpersonen i det nye kunstneriske prosjektet til Spondyloartrittforbundet Norge, som heter Livet med kronisk sykdom – Hva nå? Sammen skal vi bryte ned fordommer og vise at man kan leve et godt liv og følge drømmer, selv om man får en spondyloartrittdiagnose.

Den anerkjente fotografen Morten Krogvold og filmselskapet Consilio har fanget Felix i ulike filmformater, der han står fram som en av de som lever med ankyloserende spondylitt (AS). I tillegg forteller han i medlemsbladet vårt åpent om sin jakt på en forklaring på alle smerter og plager, og livet med en endelig diagnose på plass.

Sorthvittbilde av Felix på treningssykkel

Felix fikk beskjed om å justere på treningen, ikke gjøre ting som gjorde vondt, men etterhvert var han jo så dårlig at alt gjorde vondt. Foto: Morten Krogvold

Spondylolyse og prolaps

Det tok over ti år før Felix fikk en forklaring på hva som gjorde at kroppen hans ofte var mer stiv og vond enn de andre han trente bryting med.

–  Jeg har alltid slitt med ryggen, i hvert fall siden jeg var rundt 15 år. Men så har jeg alltid drevet med bryting, og mine plager har blitt forklart som mange andre ting, som prolaps, for eksempel. Selv lurte jeg ofte på om det kunne være noe annet som var galt, siden jeg hadde så vondt, sier han til Spondylitten.

Hele Felix sin fortelling kan kun leses av medlemmer av Spafo Norge. Her finner du mer om prosjektet med Felix og kan se filmene og det digitale heftet gratis

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.