Mann drikker rett fra flaska

Den deilige, men farlige rusen

Det var så fort gjort. Han lånte noen piller med Sobril av en medpasient for å kurere fyllesyke. Plutselig var han avhengig av rusen for å fungere i livet sitt.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

– Jeg kan ikke skylde på bekhterev fordi jeg fikk alkoholproblemer, men den var med på å forlenge min karriere som rusavhengig i mange år. Diagnosen ga meg en viss form for frihet til å beholde alkoholen i livet og gi meg aksept for å kunne drikke når ingen andre drakk, forteller han.

Bekhtereveren er bosatt på Østlandet og forteller sin historie til Bekhterever’ns lesere for å belyse hvor fort det er å bli avhengig av alkohol og piller når man er kroniker med mye smerter.

LES OGSÅ: – Sykehusenes medisinbytte truer pasientsikkerheten

– De aller fleste er kombibrukere og både drikker og spiser piller, sier han. Illustrasjonsfoto: Bialasiewicz/Dreamstime.com

– De aller fleste er kombibrukere og både drikker og spiser piller, sier han. Illustrasjonsfoto: Bialasiewicz/Dreamstime.com

Drinker og dansing

Det er ikke alle som blir avhengige av alkohol. Noen er mer disponert for det enn andre. Han er en av dem. På midten av 80-tallet ble han etter utredning på sykehus sendt til en ryggspesialist, fordi han hadde bekhterevsmerter og var stiv som en pinne. Spesialisten nærmet seg pensjonsalder og sa klart i fra det ikke var noen ting å gjøre med bekhtereven.

– Jeg glemmer det aldri! «Det beste du kan gjøre er å ta noen drinker og danse. Da glemmer du at du har vondt i ryggen og får mosjon», sa han. Det gjorde at jeg i starten forbandt alkoholen med noe som var legalt og at det var greit å drikke litt Gammel Dansk. Den var jo urtebasert, så det var jo sunt! Den tok alt, psykisk smerte og fysisk smerte i samme slurken. Jeg drakk meg ikke overstadig beruset – det ble jeg bare sjøsyk av.

Han opparbeidet seg et jevnt forbruk år etter år.

– Drikkingen tiltok i mengde og tidsaspekt og ble mer og mer vanlig i forkant av sosiale opptrinn jeg skulle være med på. Det hjalp så jeg ikke skulle få smerter i sammenhenger hvor jeg måtte representere, eller stå frem med noe. Jeg var for det meste smårusa, men ikke drita.

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.