Mann som kysser pannen til en kvinne som har hodet på brystet hans

Når sexlysten forsvinner

En kronisk sykdom påvirker også livet til den man lever med. Den nye livssituasjonen kan føre til mangel på sex og nærhet og følelsen av å ikke bli elsket eller verdsatt lenger.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

Livet forandrer seg når man får en kronisk lidelse som spondyloartritt. Fra å være den som klarer alt, har noen plutselig ikke krefter igjen til annet enn det som brenner mest. Det kan for eksempel være oppfølging av barn, eller det å klare å beholde en jobb. De fleste må forsake noe når livet endrer seg på den måten, og ofte setter man seg selv og sine behov bakerst i køen. Det er jo så mange andre ting som trenger en mer.

Når man har en kronisk sykdom kan man lett miste interessen for sex og nærhet med den man lever med. Foto: Tarragona/Dreamstime.com

Når man har en kronisk sykdom kan man lett miste interessen for sex og nærhet med den man lever med. Foto: Tarragona/Dreamstime.com

Mister interessen

Når man har en kronisk sykdom kan man lett miste interessen for sex og nærhet med den man lever med. Mye smerter kan gjøre at man ikke engang orker tanken på bevegelser som kan trigge dem enda mer. I tillegg tappes kroppen for energi når man har så mye vondt. Sammen med lite søvn er det en dårlig kombinasjon, for det er også en medvirkende faktor på at sexlysten forsvinner. Brått kan det ha gått måneder og år siden sist man var intim med den man er glad i.

LES OGSÅ: – Kjærligheten tåler mer når dere kan snakke åpent

Dårligere selvbilde

I tillegg er det vanlig at man med en revmatisk sykdom får dårligere selvbilde og dermed ikke føler seg særlig attraktiv. Det kan ha med endret utseende å gjøre, kanskje på grunn av medisinering og endret kroppsfasong, eller på grunn av tilstivning av ryggsøylen, så man får en forover lent positur. Det kan også ha med prestasjonsevne å gjøre. Man kan ikke gjøre de tingene man kunne før – og føler seg utilstrekkelig. Medisinbruk kan også føre til nedsatt libido og manglende ereksjon og sexlyst. I tillegg er mange plaget av fatigue (utmattende trøtthet), og når man først har kommet seg i seng er det kun søvn som står i fokus.

LES OGSÅ: Nyttig verktøykasse for å bekjempe energityvene

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.