Lege som prater med en pasient

God fraværsordning med bismak

Det stemmer ikke at de som benytter ordningen med faste enkeltstående behandlingsdager hver uke, må levere sykemelding for alt annet sykefravær, og ikke kan benytte egenmelding. NAV har endret mening.

Tekst: Trine Dahl-Johansen

Er du 20 prosent sykemeldt og i jobb fire av fem dager, kan legen i noen tilfeller sykemelde deg for enkeltstående behandlingsdager. På den måten løper ikke sykepengeperioden slik den gjør ved gradert sykemelding.

Ikke velvære

Du kan nemlig få sykemelding hvis du får behandling som gjør det nødvendig at du ikke kan arbeide. Behandling hos for eksempel fysioterapeut og manuellterapeut er ikke et tilbud om en halvtimes velværemassasje med duftende oljer og avstressende musikk. Behandlingen koster kronisk syke pasienter med muskel- og skjelettplager enormt av indre styrke og utholdenhet. De har mye smerter, betente muskler, ledd og sener, samt låsninger, som det er svært smertefullt når noen berører. Dette er slitsomt for en kronisk syk kropp, og for å få full effekt av behandlingen bør man ta det med ro etterpå.

Det må imidlertid være nødvendig av hensyn til behandlingens virkning at vedkommende ikke arbeider noen del av den dagen. Dette skal sykmelder attestere på ved å angi behandlingsdager på sykmeldingen, men det er ikke nok for å ha rett på sykepenger. Det må sannsynliggjøres at man av medisinske grunner ikke kan arbeide samme dag som man mottar fysikalsk behandling.

Les mer om innstrammingen av ordningen fra 2020, og hvem som kan få innvilget sykepenger ved bruk av ordningen med enkeltstående behandlingsdager her

Mister rettigheten

Det høres ut som en god ordning for de som har behov for jevnlig fysikalsk behandling, men bruker du ordning gjennom hele året mister du dermed rettigheten til å benytte egenmelding. Du må levere sykemelding for alt fravær, selv for bare et par dager. En av Spondylittens lesere opplevde dette, da arbeidsgiver ikke godtok egenmelding for kortere fravær, til tross for at han jobber i en IA-bedrift.

– Jeg benytter enkeltstående behandlingsdager i store deler av året, som betyr bruk av sykemelding. Når jeg da blir syk en eller to dager i perioden mellom de enkeltstående behandlingsdagene, ville det for meg være naturlig å benytte meg av egenmelding. Min arbeidsgiver får refundert både sykemeldinger og egenmeldinger fra første sykefravær, forteller han.

Sykemelding for alt

Siden det ikke er 16 dager mellom de enkeltstående behandlingsdagene, krever arbeidsgiveren at han leverer sykemelding for absolutt alt fravær.

– Det er viktig at flere blir klar over dette, så man kan gjøre en avveining om det er verdt å ha enkeltstående behandlingsdager over lengre tid, eller om det er viktigere å kunne benytte egenmelding de dagene man ikke klarer å gå på jobb på grunn av sin kroniske sykdom, sa han.

Ulike svar fra NAV gjør det vanskelig å vite hvilke rettigheter man har. Nå har deres fagavdeling endret mening om muligheten til å benytte egenmeldingsdager om man har sykemelding med enkeltstående behandlingsdager.

FÅ NY KUNNSKAP SOM LESER AV SPONDYLITTEN

Artikkelen ble oppdatert 18. april 2023

Du må være innlogget for å kunne lese alt innholdet i denne artikkelen. Logg inn her, eller Klikk her for å bli medlem.